Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kovács Attila cipészmester a Váci úti üzletben. Fotó: Orbital Strangers

Kígyó, krokodil, strucc és rája bőréből is varr cipőket a miskolci mester

Pirarukubőrből készült cipőt visel és persze hozzá passzoló színű pulóvert. Kovács Attila cipészmester bevallása szerint nem az a barna-fekete cipős pasi – és vásárlói sem. A legkülönlegesebb alapanyagokból varrja a több 100 ezer forintos lábbeliket miskolci műhelyében. Sikerének története – és hogy mi az a piraruku – a februári Forbesban.

Már a szülei is cipőkészítéssel foglalkoztak, így Kovács Attiláról valóban elmondható: az anyatejjel szívta magába a cipészműhelyek bőrillatát. A nagyváradi szövetkezetben szülei jóvoltából került azonnal a tervezőosztályra – kollégái nem kis irigységére.

Egyszer besétált a szövetkezetbe egy hölgy egy fotóval: különleges körömcipőt ábrázolt a kép, a lábbeli felső része tele volt apró kivágásokkal, többféle geometriai formában, és szinte bőrcsíkok tartották össze. A vevő pont ilyen cipőt szeretett volna, ám a szövetkezeti szabászok mind csóválták a fejüket,  „Akkor én vagányan odaléptem: majd én megcsinálom. Persze órákat kínlódtam a szabásmintán, a kollégák egy része kárörvendőn drukkolt, hogy ne sikerüljön. Sikerült. Innentől el is fogadtak a munkatársaim.”

Fotók: Orbital Strangers

A különleges, egyedi bőrcipők készítését édesapja indíttatására kezdte el. 2004-ben kiutazott vele Wiesbadenbe, a cipőkészítők három évente megrendezett Európa-bajnokságára.  „A díjkiosztón csak ámuldoztam a szebbnél szebb cipők láttán. Ott voltak kiállítva a vitrinekben a díjnyertes darabok, de sajnos nem lehetett őket megfogdosni. És akkor megszólalt bennem egy belső hang: mégiscsak bele kellene vágni, hogy lássam, hol tartok én ezekhez a mesterekhez képest.”

Azóta számos díjat elhozott maga is a bajnokságról, amely egyébként éppen most zajlik, és Attila megint több kategóriában esélyes.