Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kiégés ellen irodakutyát!

Egy kutya valószínűleg az egész napot át fogja aludni az irodában, de még így sem fogja hagyni, hogy kiégjünk.

Egy svéd kutató, Dr. Linda Handlin bebizonyította, hogy a szeretetért, kötődésért felelős oxitocin hormon nemcsak emberi kapcsolatok hatására termelődik bennünk.
A kutyatartók hipotalamusza, amikor a kutyájukat simogatják, hasonló mennyiségű oxitocint termel, mint az anyáké, amikor gyermekeikkel tevékenykednek. A kutyákban is termelődik ez a hormon, és részben ettől alakul ki a mély kötődés a gazda iránt. Az oxitocin pedig redukálja a stresszhormonokat.

u5rmrsi7pn4-matthew-henry

Egy kutatás során 2012-ben, a Virginia Commonwealth University tudósai megvizsgálták a háziállatot tartókat munkájuk során. Az eredmények a következők voltak: azoknak, akik otthon hagyták kedvencüket, a munkanap végére megemelkedett vérükben a stressz hormon értéke és magasabb vérnyomásuk volt, aggódtak, hogy időben hazaérjenek az állataikhoz. Azoknak, akiknek egyáltalán nem volt háziállatuk, még ennél is magasabb volt a stressz szintjük, míg a legnyugodtabbak azok maradtak, akik bevitték magukkal a munkahelyükre a kedvencüket.

A burn-out és a munkahelyi stressz egyik természetes megelőzése lehet, hogy amennyiben lehetséges, a kutyát az irodába, a munkahelyünkre is magunkkal vigyük. A kutatás során az is kiderült, hogy a dolgozók kreativitását és jó hangulatát is növeli a kutya jelenléte. Azokban az irodákban ahol kutya is „dolgozik“, kevesebb volt a betegség miatti hiányzás. Napi 20 perc séta a levegőn már csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. Az emberi agynak nagyjából 50-60 percenként szüksége van egy kis szünetre. Ez a kikapcsolódás lehet például a kutyával való játék vagy séta.

A kutya egyébként sokat alszik napközben, időnként odajön és megnézi, hogy hogy vagyunk. Ettől már alapból sokkal jobban fogjuk érezni magunkat, ráadásul időről időre ki is kell őt vinni. Míg mások cigarettázni járnak ki, mi az irodakutyákkal sétálunk egyet, amitől lenyugszunk, és a gondolataink is újult erőre kapnak.

 

kutyagrafForrás és a teljes tanulmány

Arról nem is beszélve, hogy kedvenc háziállatunk életminőségén és várható élettartamán is jelentősen javítunk, ha nincs egész nap a lakásba zárva.
Vannak cégek akik pontosan ezen okok miatt megengedik, hogy az alkalmazottaik kutyát hozhassanak a munkába. A Google azt hirdeti magáról: “We are a dog Company“ – Azaz kutyás cég vagyunk, és az Amazon Seattle-i központjában is közel 1500 kutya „dolgozik“.

Alapkövetelmény, hogy a kutya szófogadó, egészséges és gondozott legyen. A kutya soha ne csak azért legyen az irodában, mert stresszoldó, hanem mert része a csapatnak és mert szeretik. Németországban például írásban lehet kérni a munkáltatótól, hogy a dolgozó behozhassa a kutyáját. Ezután történik a munkatársakkal való egyeztetés. Az irodakutyáról akár szívesen gondoskodik egy vagy több kolléga, felváltva viszik sétára, így mindenki jól jár (aki akar) mert a friss levegő és a mozgás segít kikapcsolni.

Az én munkámban nagy segítség a kutyám, az üléseknél általában jelen van, a klienseim nagyon szeretik, sokszor felül melléjük a kanapéra, és miközben beszélgetünk Newtont (labradoodle fajtájú) lehet simogatni. Örül az embereknek, ettől és a jelenlététől melegség érzése van annak, aki belép az irodába. Én pedig szünetekben kiviszem egy sétára, vagy játszom vele. Ez engem is feltölt. Ha nem viszem be valamiért magammal, akkor a kliensek hiányolják. „Hol a kutya?“ Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam a kutya „munkájáról.“

geslerlili

Gesler Lili és Newton

Az irodakutya csupán a jelenlétével segíti a kétlábú kollégáit, és így magát a vállalkozást is. A kutyának is jobb, hogy a gazdája közelében és társaságban tölti el a napját. De a négylábú egészségére az irodában is figyelni kell. Tehát: mindig legyen tiszta vize, legyen egy saját fekhelye, lehetőleg biztonságos helyen, ahol nincs túl meleg, nincs túl hideg, és semmiképpen ne helyezzük fekhelyét valami zúgó elektromos gép, pl: fénymásoló mellé. Gondoskodni kell továbbá, a megfelelő mennyiségű mozgásról, és hogy dolgát a nap folyamán rendszeresen a szabadban elvégezhesse. Így a kutya nyugodt és kiegyensúlyozott lesz.

Nem feledkezhetünk meg a megfelelő nevelésről sem, amelyet akár könyvekből, akár a kutyaiskolában el lehet sajátítani. A kutyák falkában élnek vagyis a csapathoz tartozás a vérükben van. Könnyen alkalmazkodnak és meghálálják a törődést az irodában is.

A kutyás „cégkultúra“ Magyarországon még elég szokatlan, de a bizonyított pozitív hatásai miatt remélhetően hamar elterjed.

Fotó: Jamie Street // Unsplash


Oszd meg!