Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Jellinek Dániel interjút ad a Forbesnak a járvány miatt teljesen kiűrített Sofitelben - 2021- januárjában. Fotó: Sebestyén László

Kiderült, így cserélt gazdát a patinás Gellért Hotel

A leggazdagabb magyarok között jegyzett ingatlanmilliárdos az MFB hiteléből vásárolta meg a szállodát. A Direkt36 oknyomozó központ most arról ír, sok Tiborcz Istvánhoz közeli szereplő kap hitelt az állami banktól. 

2019-en jelentették be, hogy a brit tulajdonos a magyar Indotek Csoportnak értékesíti a patinás budapesti Gellért Hotelt, azt azonban most derítette ki a Direkt36, hogy az adásvételt szinte teljes egészében az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) finanszírozta. A bank az üzlethez 8,8 milliárd forintos hitelt nyújtott a 11. leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Indoteknek. 

Az Indotek azt közölte a lappal, hogy minden esetben megpályáztatja a bankokat, a kiválasztás során pedig a finanszírozás költsége mellett figyelembe vesznek más szempontokat is, például a hitelbírálat hosszát. Ezek alapján esett a választásuk az MFB-re. Azt is közölték, hogy Jellinek üzleti döntései függetlenek a politikától, ő kizárólag az üzletre fókuszál.

Jellinek Dániel, az Indotek Csoport tulajdonosa
Jellinek Dániel, az Indotek Csoport tulajdonosa

Így cserélt gazdát a Gellért 

Jellinek cégcsoportja 2019 júniusában jelentette be a szálloda megvételét. Az üzlet a vele egy épületben lévő Gellért gyógyfürdőre nem vonatkozott, az továbbra is fővárosi tulajdonban maradt. Jellinek korábban a Forbesnak arról mesélt, hogy tervben van a szálló felújítása és a fürdőt is szívesen megvásárolta volna, de a főváros – érthető okokból – attól nem akar megválni, még a finanszírozási nehézségek ellenére sem.

A tranzakció finanszírozásáról több érdekes információt is tartalmaz az a levél, ami a Direkt36 birtokába került és amelyet a szálloda korábbi brit tulajdonosai írtak 2019 júniusában a kormány képviselőinek és annak a XI. kerületnek, ahol a szálloda található. Ebben tájékoztatták az érintetteket az elővásárlási jogukról. A levelet nem a nyilvánosságnak szánták, erre utal, hogy minden oldalán a „szigorúan bizalmas!” felirat olvasható, miközben a kerület belső informatikai rendszerébe feltöltött irat egyszerű internetes kereséssel is elérhető.

A dokumentum szerint Jellinek cége nem magát az ingatlant vásárolta meg, hanem egy vállalkozást, amely birtokolja a hotelt annak minden bútorával, felszerelésével együtt. Ennek a Dome Kft. nevű cégnek

a vételára nettó 27 millió euró, akkori folyamon számolva kb. 8,9 milliárd forint volt.

Ebből Jellinek cégének 1,5 millió euró (kb. 500 millió forint) előleget kellett megfizetnie az adásvételi szerződés aláírása utáni napokban. A dokumentum azzal számolt, hogy a fennmaradó rész átutalása 2019 decemberében történik meg.

Addigra Jellinek cégcsoportja a hotelvásárlás finanszírozására egy komolyabb hitelt kapott az MFB-től. Az egyik Indotek-cég pénzügyi beszámolója szerint a kölcsön összege 8,8 milliárd forint volt. A cégbíróságon elérhető dokumentumok is megerősítik, hogy ekkora volt a hitel összege. Ezek szerint a hotelvásárlással összefüggésben 26,73 millió euró értékben jegyeztek be az MFB javára jelzálogjogot ugyanerre a cégre. A dokumentumokból a hitelkonstrukció részletei, például a kamat mértéke és az egyéb feltételek nem derülnek ki. A vételárról és a finanszírozásról az Indotek nem akart nyilatkozni, de azt kiemeleték a lapnak, hogy a projekt végső ára tartalmazni fogja az igencsak jelentős felújítási költségeket is.

MFB: komoly ügyfél a Puskás Aréna egyik kivitelezője is

A lap felidézi, hogy Jellinek többször is üzleti kapcsolatba került az ingaltanpiacon szintén aktív Tiborcz Istvánnal – az üzletember beszélt arról korábban a Forbesnak is, hogy az Appeninn nevű, tőzsdei ingatlanos cégben fantáziát látott, ezért tett ajánlatot Tiborcz pakettjére, amit az végül el is fogadott. Sőt, a füredi kikötő kapcsán is volt közös üzletük. Ettől függetlenül Jellinek azt mondja, a politika nem érdekli, az üzletre fókuszál.

Az Appeninn másik nagyobb részvénycsomagja Mészáros Lőrinc kezében volt, de ő is kiszállt – részét a Forbes céges listáján is szereplő Bayer Construct tulajdonosa, Balázs Attila vette meg (ez a cég volt a Puskás Aréna egyik kivitelezője, például, de mostanában aktívan terjeszkednek cégfelvásárlásokkal is).

A Direkt36 összesítése szerint

Balázs cégeinek legalább 38,9 milliárdnyi hitelt nyújtott az elmúlt években az MFB.

A budapesti Bikás park melletti Vaba Apartments nevű lakópark építésében részt vevő két cége összesen 13,3 milliárd forintot kapott. A lakópark projektet a kormány tavaly nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította. Egy harmadik cége pedig 15 milliárdos kölcsönt kapott 2020 márciusában a Hajdú-Bihar megyei Biharkeresztesen található építőipari üzemének fejlesztésére. A településen a cégcsoportnak több gyára is van, az egyik üzem 2018-as felavatásán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Jellinek Dániel interjút ad a Forbesnak a járvány miatt teljesen kiürített Sofitelben – 2021 januárjában. Fotó: Sebestyén László


Oszd meg!