Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ki más menthetné meg az Amazonast, mint az Amazon vezetője?

Lángokban áll az Amazonas, a Twitter népe Jeff Bezosért kiáltott.

Fordította: Kemény Márk (gyakornok)

Napok óta lángokban áll az Amazonas esőerdő, a Twitter népe pedig nem máshoz, mint Jeff Bezoshoz, az Amazon alapítójához fordulna segítségért, írja a Business Insider. Nem is akárhogy: egy rendkívül gyorsan terjedő Twitter-hashtag felhasználásával.

Az Amazonas-beli erdőtüzek nem ritkák, de a dzsungelt idén rekordmennyiségű, 74 ezer tűzeset érte (tavaly ez a szám negyvenezer volt) – csak az elmúlt néhány héten tízezer erdőtűzről érkezett jelentés. Brazília elnöke, Jair Bolsonaro nem tervez azonnali beavatkozást, szerinte ez része Dél-Amerika megszokottan száraz évszakának.

Részben talán a brazil kormány passzivitása miatt, az emberek szerte a világon a közösségi médián keresztül adnak hangot aggályaiknak.

Sokan közülük egyenesen Bezost kérik, mondván, végül is ő az alapítója az online kereskedelmi óriáscégnek, az Amazonnak.

Egyre többen használják az #ActForTheAmazon hashtaget (amelyet augusztus 21-én hoztak létre, hogy felhívják a figyelmet a krízishelyzetre), amivel részben Bezosra hárítják a felelősséget, hogy hatalmas vagyonával valahogy megállítsa a vészt.

Bezos többmilliárd dolláros cége az Amazonas folyó után lett elnevezve, amely a dél-amerikai esőerdőn keresztül kanyarog. Véletlen egybeesés, hogy a cég forgalmában van a Fire TV és a Fire tablet, amely az angol nyelvű Google Hírekben némi félreértéshez vezetett, amikor az emberek az esőerdei tűzre (Amazon fire) kerestek rá, de ehelyett Bezos cége által gyártott eszközökről (Amazon Fire) szóló eredményeket kaptak.

(A cikk elkészültéig Bezos még nem kommentálta az eseményeket a nyilvánosság előtt, a Business Insider kísérletet tett az Amazon sajtósainak elérésére.)

Alább olvashatóak olyan Twitter bejegyzések, amelyben Bezos segítségét kérik az Amazon-tüzek megszüntetésére:

 

Varázsigéből folyó – Így kapta nevét az Amazon.com

 

„A világ egy könyv és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”