Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kertvárosi lakóparkokat építő magyar cég lép a tőzsdére

A zuglói Rákos-patak partján is építkező SunDell hamarosan szitté válna.

Új cég papírjait vezették be a Budapesti Értéktőzsdére: a SunDell Nyrt. egymillió, egyenként 100 forint névértékű részvényt bocsátott ki 2020. július 13-án – adta hírül a BÉT.

A SunDell Estate saját tulajdonú telkeken építési beruházásokat valósít meg, lakóépületeket építtet, értékesít, valamint bérbe ad, elsősorban Budapest kertvárosias övezeteiben.

A cég két nagyobb, jelenleg is futó projektje Zuglóban, a Rákos-patak partján található: a Paskal Garden, valamint a már átadási fázisban lévő Paskal Rose lakópark.

A céget 2018-ban alapították, és a Nerium Park Kft. átalakulásával jött létre. 2019-ben már 7,67 milliárd forintos árbevételt ért el közel kétmilliárd forintos adózott eredmény mellett. 2019 januárja óta szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozásként tartják számon a vállalatot, a cél, hogy még 2020 folyamán szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (SZIT) alakuljon a vállalat.

„Társaságunk alapítása óta határozott célunk volt a tőzsdei megjelenés által biztosított lehetőségek mielőbbi kiaknázása a növekedési tervek megvalósítása érdekében, emellett a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá való alakulás folyamatának sikeres lezárására is minden adottá válik, amely egyértelműen az idei év fókuszpontja számunkra” – mondta Piukovics András, a SunDell Estate Nyrt. vezérigazgatója.

A SZIT-ek tőzsdén jegyzett ingatlanvállalatok, amelyek adóelőnyökért (mentesülnek a társasági adó és az iparűzési adó fizetése alól) cserébe számos kritériumnak kell megfelelniük: többek között meghatározott tevékenységi körrel, 5 milliárd forint induló tőkével és legalább 25 százalékos közkézhányaddal kell rendelkezniük, eredményük nagy részét pedig osztalékként kell kifizetniük kivéve, ha a részvényesek ennek ellenkezőjéről döntenek.

Jelenleg három SZIT van a budapesti tőzsdén: a Bojár Gábor-féle Graphisoft Park, a Schmidt Máriához és családjához köthető Budapesti Ingatlanfejlesztő (BIF), valamit a Finext, hozzájuk csatlakozna negyedikként a SunDell. Korábban a Wáberer György tulajdonában álló BILK is tervezte a szitté alakulást, de idén letett erről a tervről és kivezették a céget a tőzsdéről. A néhai Demján Sándor ingatlanbirodalma, melyhez két másik magyar milliárdos, Csányi Sándor és Nyúl Sándor köthető is kacérkodott a SZIT-tel: a Gránit Pólus a Westend bevásárlóközpontot vitte volna tőzsdére még 2018 őszén, de ez azóta sem történt meg.

Oszd meg!