Budapest belvárosa. Fotó: Ivan Akimenko / Unsplash
Fotó: Budapest belvárosa. Fotó: Ivan Akimenko / Unsplash
Üzlet

Keresik a városi mobilitás megújítóit, 20 millió a tét

Forbes
2020. október 01. 3 perc olvasás

20 milliós befektetést kaphatnak a városi mobilitást megújító startupok, bárki pályázhat.

Üzleti képzéssel és 20 millió forintos kezdőbefektetéssel segítik a fiatal tehetségeket a Startup Campus és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures inkubációs programjai, amelyeket egyetemi szakmai partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), illetve a győri Széchenyi István Egyetem (SZE) is támogat. Az őszi inkubáció kihívásait az EIT Urban Mobility adja okosváros és városi mobilitás témában, de iparágtól függetlenül bárki pályázhat.

A BME-vel közös UNI BME Startup Program idén ősszel már ötödik alkalommal nyújt lehetőséget az ötlet és prototípus fázisban járó csapatoknak ahhoz, hogy elindítsák saját startupjukat, míg a SZIE közreműködésével megvalósuló UNI Győr Startup Program is már harmadik alkalommal kerül megrendezésre.

Katona Bence, a Hiventures vezérigazgató-helyettese.
Katona Bence, ma a Hiventures vezérigazgatója, korábban ő indította el a Startup Campust. Fotó: Egyed Péter

A Startup Campus és a Hiventures egyetemi programjai az elmúlt években olyan startupoknak adtak lehetőséget a bemutatkozásra, mint az azóta több startup versenyt és akcelerációt nyert BLOCK Bike lopásbiztos bicikli-tárolók, Rollin e-roller töltők, vagy épp a vitorlázáshoz okos megoldást nyújtó Fastrrr és a műanyagok lebontásán dolgozó Poliloop. Ráadásul a programok nyertes csapatai 2018 óta összesen 259 millió forint értékben kaptak befektetési ajánlatot.

Az idei UNI BME és UNI Győr Startup Programok fő támogatója az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) városi mobilitással foglalkozó kezdeményezése, az EIT Urban Mobility, amely

Magyarországon is keresi azokat az ötleteket és startupokat, amelyek a jövő településeit formálják, és élhetőbbé teszik a városi tereket.

A szervezők elsősorban a modern városi közlekedés legnagyobb kihívásaira keresik a megoldásokat, többek közt a növekvő forgalom kezelésére, a tömegközlekedés javítására és a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, illetve olyan technológiai területeken várnak izgalmas újításokat, mint például a Mobility-as-a-Service, a járműmegosztás, a gépjármű-automatizálás, az e-mobilitás, a jármű-kommunikáció, vagy bármilyen más okosváros vagy városi mobilitási megoldás. Emellett természetesen iparágtól függetlenül is pályázhatnak az innovatív és skálázható startupötlettel rendelkező csapatok.

Mindkét program egy hathetes, online vállalkozásfejlesztési képzéssel indul, ahol a bekerülő innovátorok olyan témaköröket érintve sajátíthatják el a startupindítás elméleti és gyakorlati alapjait, mint a lean startup módszertan, a piacra lépés stratégiája és a nemzetközi validáció.

Ráadásul a Startup Campus és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) között született megállapodás segítségével a startupokat ezentúl az SZTNH szakértői készítik fel a szellemi tulajdonnal kapcsolatos kérdésekben.

Ezt követően a képzés legígéretesebb csapatai meghívást kapnak a programot záró decemberi startupversenyre, ahol befektetők és nemzetközi szakemberek előtt pitchelhetik fejlesztésüket, amivel elnyerhetik a 20 milliós kezdőbefektetést.

Az inkubációs programokra a szervezők október 25-ig várják egyetemista és nem egyetemista tehetségek jelentkezését az ország bármely részéről, ráadásul idén már Magyarországon élő, külföldi jelentkezők is pályázhatnak.