Üzlet

Kárpátaljai csapat szabja újra, hogyan keressünk a webáruházakban – újabb mérföldkőhöz érkeztek

Zsiborás Gergő
2019. november 13. 3 perc olvasás

Lengyelországban építi tovább piacait az online webáruházaknak okos keresőmotort fejlesztő budapesti Prefixbox. A főleg kárpátaljaiakból álló csapat az Euroventures kockázatitőke-alaptól kapott újabb befektetést a további növekedéshez.

A mesterséges intelligenciára épülő, webáruházak számára készített keresőt fejlesztő budapesti Prefixbox startup újabb befektetési kört zárt, ezúttal 500 000 euró – azaz közel 167 millió forint – kezdeti befektetést szerzett meg az Euroventures kockázati tőkealaptól – tudatta a társaság a Forbes.hu szerkesztőségével.

A főként kárpátaljai magyarokból álló csapat okos keresőmotort fejleszt az e-kereskedelmi szektornak, megoldásukkal akár 47%-kal is képesek növelni a keresőt használók által generált bevételeket az online áruházakban, és jobb vásárlói élményt biztosítanak a felhasználók számára.

Az oldalon belüli termékkereső egyre fontosabb szerepet játszik a világ e-kereskedői számára a webáruházak bővülő termékkínálatának köszönhetően.

 Bial Norbert, befektetési menedzser (Euroventures), Simon Istvan, alapító (Prefixbox), Balogh Peter (Baconsult, angyalbefektető) és Thomas Howells, partner (Euroventures)
Biál Norbert, befektetési menedzser (Euroventures), Simon Istvan, alapító (Prefixbox), Balogh Peter (Baconsult, angyalbefektető) és Thomas Howells, partner (Euroventures)

Az Euroventures a legújabb alapjából, az Euroventures V-ből folyósítja a befektetést (Magyarország exitek terén legsikeresebb kockázatitőkealap-kezelője 2017. októberében szerepelt a Forbes címlapján.)

A tőkealap által folyósított összeg lehetővé teszi, hogy a cég tovább növekedjen a közép-kelet-európai régióban, ahol az első célállomás Lengyelország. A tőkebevonás segítségével a Prefixbox meg tudja duplázni a budapesti csapatát és új irodát nyithat Varsóban (egy munkatársuk már ki is költözött), így az intelligens kereső további fejlesztése mellett a lengyel piacon közvetlenül is ki tudja majd elégíteni a régió e-kereskedőinek igényeit.

„Ez a befektetési kör egy fontos mérföldkő a Prefixbox életében. Új lendületet ad a további növekedésünkhöz, a csapat fejlesztéséhez, valamint felgyorsítja a nemzetközi terjeszkedésünket, elsőként Lengyelországban. Szolgáltatásaink továbbfejlesztésével az a célunk, hogy a globális piacon elérhető legfejlettebb keresőmegoldást biztosítsuk a webáruházak számára” – mondta Simon István, a Prefixbox alapítója.

A startup a korábbiakban az NNG-alapító és jelenleg angyalbefektetőként tevékenykedő Balogh Pétertől kapott befektetést, amely segítette a céget az elindulásban és a magyarországi terjeszkedésben.

„A Prefixbox évente 2-3-szoros növekedést mutat be azóta, hogy először találkoztam velük. A magyar piacon már számos milliárdos bevételű webáruházban bizonyították feketén-fehéren, hogy ők a legjobbak, ha termékkeresőről van szó: azok éves bevételének akár két számjegyű növelésével. A mostani, valamint jövőbeni befektetésekkel pedig képesek lesznek új országokban is hasonló sikereket elérni. Izgalmas idők ezek a csapat számára.” – nyilatkozta Balogh Péter.

A Prefixbox innovatív megoldásait az S&P 500-ban listázott Gartner kutató cég is kiemelt szolgáltatói elismeréssel jutalmazta 2019. februári “Market Guide for Digital Commerce Search” tanulmányában.

A Prefixbox jelenleg tíz országban szolgál ki ügyfeleket, Magyarországon többek között az Extreme Digital, a Rossmann és a Praktiker is sikeresen használja megoldásaikat.

A Prefixbox teljes történetéről hamarosan egy külön anyaggal jelentkezünk majd a Forbes.hu-n.