johnson&johnson
Fotó: johnson&johnson
Üzlet

Trükközhet a Johnson & Johnson a rákkeltő hintőporokkal

Forbes
2021. július 19. 2 perc olvasás

A Reuters értesülései szerint a vállalat külön cégbe szervezheti a botrányt okozó hintőporgyártó üzletágát, hogy arra később csődeljárást kérjen. Az információk alapján a tulajdonosok így csökkentenék a károsultaknak fizetendő kártérítés összegén.

A Johnson & Johnson még 2019-ben önkéntesen döntött úgy, hogy visszahívja az egyik legnépszerűbb hintőpor márkáját, miután egy szövetségi vizsgálat azbeszt-származékot talált a termékben. A céget már korábban is illették olyan vádak, ami szerint a hintőpor rákkeltő hatású anyagot tartalmaz.

Más terméket is vissza kellett vonniuk

Az amerikai igazságügyi minisztérium még 2019-ben indított vizsgálatot a cég ellen. Akkor azt vizsgálták, a gyártó tudott-e arról, hogy termékükben egészségkárosító anyag is van, valamint más termékekben is találhatóak-e hasonló káros összetevők.

A Johnson & Johnson bevételének csak kis részét hozzák a babahintőporok, de a cég egyik legismertebb húzótermékéről van szó. A céggel szemben több ezren indítottak pert, mert felmerült, hogy a rákos megbetegedésüket valamelyik termékük okozta. A cég korábban úgy nyilatkozott, hogy a saját tesztek nem mutattak ki rákkeltő hatású anyagokat a hintőporokban.

Nemrég egy aeroszolos napvédő krémet kellett visszahívniuk, mert hasonlóan a hintőporhoz, abban is rákkeltő anyagot fedeztek fel.

Saját oltásuk is van

Megváltóból kispados lett a Johnson & Johnson vakcinája, a polcokon porosodik a készlet – írtuk korábban a forbes.hu-n. 

A Johnson & Johnson gyógyszergyártó Janssen nevű vakcinája a legversenyképesebbnek tűnt az oltóanyagok versenyében 2020 év végén.

Mivel egyetlen dózis elegendő a védettség kialakulásához, szemben a kétdózisú vetélytársakkal, a társadalom elvileg hamarabb elérhetné a kívánt 80 százalék feletti nyájimmunitást.

Nem mellékes tényező, hogy egyszeri logisztikáról van szó, nem kell kétszeres mennyiséget szállítania a gyártónak. A harmadik tényező az ár volt, amiben csak az Astrazeneca tudta megelőzni.

Az egydózisú Janssen vakcina sikerre volt ítélve, mégis felülmúlták a riválisok, miközben biztonságosságát is megkérdőjelezték Európában.

Megváltóból kispados lett a Johnson & Johnson vakcinája, a polcokon porosodik a készlet

Kiemelt kép: Getty Images