Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Embereket öl a Facebook – az amerikai elnöktől kapja az újabb pofont Zuckerberg

Újabb helyről kap kemény pofont a Facebook: míg a korábbi elnök, Trump hálás lehetett a cégnek választási győzelméért, a mostani elnök, Biden, már egészségügyi fenyegetést lát benne. Épp a járványról terjedő hamis információk miatt vették elő a platformot.

„Embereket ölnek” – ezt válaszolta Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke arra a kérdésre, hogy mit üzen a vírusról és a járványról hamis információkat is befogadó és nyilvánossá tevő közösségi platformoknak. „Az egyetlen járvány, ami ma nálunk van, az oltatlanok körében terjed” – folytatta a Reuters szerint. Az elnök szerint pedig az oltatlanok egy része épp a közösségi platformokról szerzi azokat a hamis információkat, amelyek miatt nem oltatja be magát.

Kép: Facebook
Mark Zuckerberg Facebook-alapító biztos nem gondolta, hogy kollégiumi ismerkedős szoftveréből egyszer nemzetbiztonsági kockázat lesz. Kép: Facebook

Nem magányos akció, több kormányzati szereplő is beleállt

Az elnök kirohanása nem magányos gerillaakció, az amerikai kormányzat több tagja is beleállt a platformokba, köztük legjobban a Facebookba. Pedig a Facebook még az algoritmusát is hozzáhangolta a járványról szóló információkhoz és állítja: megbízható, valid adatokat tár a felhasználók elé. Ráadásul 18 millió olyan posztot távolítottak el, amelyek dezinformációt közölte a járványról. Ám a Fehér Háznak ez nyilvánvalóan nem elég.

„Vannak magáncégek, amik tesznek lépéseket, de ezek a lépések nyilvánvalóan nem elegendőek” – közölte a Fehér Ház szóvivője, Jen Psaki.

Psaki ráadásul közölt egy elég meghökkentő információt: szerinte

összesen 12 ember felelős a közösségi platformokon, a vakcinákról terjedő álhírek közel 65 százalékáért.

A szóvívő ezt a Center for Countering Digital Hate (CCDC, magyarul és elég sután: a Digitális Gyűlölet Elleni Központ) májusi kutatására alapozza, de a Facebook már közölte is, hogy nem fogadja el a szervezet módszertanát.

Még Vivek Murthy, aki az ország „tisztifőorvosa” (talán ez a legjobb fordítása a Surgeon Generalnak) nemzeti egészségügyi fenyegetésnek minősítette a közösségi platformokon terjedő álhíreket és felszólította tech-cégeket: változtassák meg gyakorlatukat. A Facebook viszont annyit közölt: egyáltalán nem zavarják őket olyan vádaskodások, amelyeknek nincs semmi alapja.

Mi a baj a Facebokkal?

A Facebooknak amúgy sincs mostanában jó sajtója, világszerte komoly problémák merültek fel a közösségi platformokkal szemben és támadás alatt is állnak. Egyrészt súlyos probléma, hogy ellenőrzés nélkül terjednek rajtuk a hamis információk. Több platform, köztük a Facebook igyekezett javítani az algoritmusát, hogy ezeket kiszűrje, mi is láthatjuk, de ez úgy tűnik, a politikusoknak nem elég.

Ráadául ha valaki okosan használja a közösségi oldalakat, társadalmi szintekre terjesztheti ki a dezinformációt. Ma már nincs kétség, hogy Donald Trump 2016-os választási győzelmét nagyban segítette az Oroszországból működtetett álprofil-hadsereg. Ezzel sem a közösségi platformok, sem a kormányzat nem tud mit kezdeni. A helyzet még faramucibb lett, amikor a Capitolium ostroma után a Twitter és a Facebook is egyszerűen kitiltotta Donald Trumpot a felületeiről gyűlöletkeltés és az ostromra való felszólítás miatt. Ekkor ugyanis azért estek neki a platformoknak, mert egyoldalúan cenzúrázzák a politikai aktorok megnyilvánulásait.

Valószínűleg a Forbes listán jelenleg ötödik leggazdagabb ember, Mark Zuckerberg Facebook-alapító sem gondolta, hogy kollégiumi ismerkedős szoftveréből egyszer nemzetbiztonsági kockázat lesz.

Legalábbis erre utal, hogy a választások után milyen megtörten ült a székén, amikor a Szenátusi meghallgatásán órákon át izzasztották.

De az is probléma, hogy a Facebook egyszerűen elnyomja a sajtót, elszívja az olvasókat és saját platformján belül kívánja felhasználni az egyes médiumok tartalmait. Év elején nagyot szólt, amikor Ausztrália beleállt a vitába, egy ideig le is voltak tiltva az ausztrál híroldalak a cég felületein, aztán megállapodott a két fél: a Facebook már tartalomtámogatási díjat fizet az ausztrál sajtó átvett anyagaiért. Európában és itthon is téma volt ez tavasszal, de az európai vagy tagállami szabályozás még várat magára.

Itthon is volt, de az erőtlenre sikerült

Varga Judit igazságügyminiszter itthon is előkapta a témát, ellenségképet akart kreálni a Facebookból. De mivel azóta sem történt semmi, valószínű, hogy a tárcavezető csak a figyelmet akarta elterelni fontosabb témákról, mint az ugyanakkor nyilvánosságra kerülő, 8 millió forintos önerőre felvett 192 milliós hiteléről.

Borítókép: Joe Biden // Facebook

Oszd meg!