Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Jellinek Dániel interjút ad a Forbesnak a járvány miatt teljesen kiűrített Sofitelben - 2021- januárjában. Fotó: Sebestyén László

Jellinek: Nemcsak Ferihegy van a csőben, más reptereket is nézünk

Jellinek Dániel akkor szeret venni, ha az árak lent vannak, türelmesen kivár és a csúcson elad. Klasszikus selfmade üzletemberként robbant be a magyar üzleti életbe, de ma már a nagyágyúkkal is üzletel – ezzel együtt nem tartja fairnek, ha „NER”-ezik. Ajánló. 

A Forbes 2021. februári címlapja.

A Forbes 2021. februári címlapja.

Az amerikai Forbes listán is szereplő Stryker családdal üzletel, minden egy behajtással kezdődött, ma már személyesen is igen jó viszonyt ápolnak. Az üzletember portréja mellett interjút is készítettünk vele, ebből szemezgettünk kedvcsinálóként a 11. leggazdagabb magyarral. 

Az volt az első ötlete, hogy megvenné a Gellérttel együtt a fürdőt is

Jellinek Dániel Indotekje a Sofitel Budapest tulajdonosa is, a most teljesen kiürült hotelt üzleti tárgyalásokra használja, előkészítik a teljes felújítást, miközben az éttermet próbálják megtartani. Jellegzetes homlokzattal gazdagodhat hamarosan a pesti Duna-part.

„Egy nagyon karakteres, magyar, de nem magyarkodó homlokzatot képzelek el, amivel felkerül az épület a Budapest-képeslapokra.

Megbíztam már egy amerikai sztárépítészt, aki Bécsben is lakik, érti Közép-Európát, ő a vezető tervező, ő von be magyar építészeket.”

Soha sem volt még ennyi vagyona a leggazdagabb magyarnak

Nem mindegy, hogy miként hat a járványhelyzet az irodapiacra, az Indotek portfóliójában sok a B és C kategóriás ingatlan, köztük irodák. Jellinek szerint meglepetés lenne, ha gyökeresen megváltozna, ahogy dolgozunk – mármint a munkahely vonatkozásában.

Interjú a kiürített Sofitelben - Jellinek Dániel néhány tárgyalását is ide szervezi mostanság. Fotó: Sebestyén László

Interjú a kiürített Sofitelben – Jellinek Dániel néhány tárgyalását is ide szervezi mostanság. Fotó: Sebestyén László

„Én úgy látom, hogy a home office nem hatékony, sokaknál sérül a work-life balance, egyszerűen nem jó otthon dolgozni úgy, hogy ott van a két gyerek, a kutya, nyáron meleg van, oda nem illő a háttérzaj, én meg konferenciahívásban vagyok. (…) A tudásátadás, tapasztalatszerzés például biztos, hogy sokkal hatékonyabb személyesen. Teljesen normális, hogy máshogy viselkedik mindenki a munkahelyén, máshogy beszél, más szókincset használ.”

A szintén a portfólióba került Gellért szállót is felújítják, de az önkormányzati tulajdonban lévő fürdő is megérett a teljes ráncfelvarrásra – csakhogy a főváros most köztudottan nincs eleresztve.

„Nekem az volt az első felütésem, hogy megvenném a fürdőt, de mondták a fővárosnál, hogy olyan baj nem lehet, hogy ezt ők eladják. Megértem.

De tök jó a viszony, megtaláljuk a módját, hogyan működjünk együtt.”

Zavarja, ha NER-esnek mondják, mindig felbosszantja, ha utazik 

Nagypályás, kormányközeli erős emberekkel is üzletelt. Keveredik-e egy szint felett a politika és az üzleti logika?

„Alapvető élményem, hogy közülük az a néhány, akivel volt dolgom, eddig mindenki betartotta, amiben megállapodtunk. Persze jobbról és balról és a politikailag nem kitettek között is vannak, akik korrektek, és vannak, akik nem.  Én mind a két oldallal megtaláltam, és mindig is meg fogom találni a hangot, mert nem érdekel a politika, viszont mindenki tudja rólam, hogy amit vállalok, azt teljesítem.”

Ha valamit vesz, hosszan tartja. Újabban az agrárbefektetések is érdeklik. Fotó: Sebestyén László

Ha valamit vesz, hosszan tartja. Újabban az agrárbefektetések is érdeklik. Fotó: Sebestyén László

Ideges lett, amikor kiszivárgott, hogy megvenné a Liszt Ferenc Repülőteret, de azóta sorra kapja a telefonokat, sokan szállnának be, nemcsak magyar befektetők.

„Én mindig felbosszantom magam, amikor utazok, hogy mennyire rosszul van menedzselve a reptér, és hogy elképesztő profitmarzs mellett se költöttek a legalapvetőbb fejlesztésekre se.”

Kiszámoltuk, hány száz milliárdba kerülhet a ferihegyi reptér

Célba vette a ferihegyi repteret – de nemcsak azt. Van a csőben ugyanis más légikikötő is, nemcsak régiós, de másik magyar is.

„Meglepően sok reptér van még az országban.”

Jellinek az amerikai partnereitől sokat tanult a filantrópiáról (is). Mikor rákérdezünk, támogatta-e a járvány elleni küzdelmet, gyorsan bólint. 

Egészségügyi dolgozóknak ajánlotta volna fel az üres Sofitelt  

„Igen, sok pénzzel. És akartuk például ezzel az üres szállodával is, hogy szállás legyen az egészségügyi dolgozóknak, de az épületet üzemeltető Accor nem volt partner.”

A teljes interjú a friss lapszámban, Jellinek portréjával együtt. A februári számban hoztuk le a friss Forbes listát is a leggazdagabb magyarokról. 

A friss lapszámba itt lehet belelapozni: 


Oszd meg!