Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Jellinek Dániel megveszi a Diófa Alapkezelőt

Jellinek Dániel, az ország tizedik leggazdagabbja, az Indotek Csoport ügyvezető igazgatója és többségi  tulajdonosa megveszi a Takarékbanktól a Diófa Alapkezelő Zrt-t. A megállapodás már tavaly év végén megszületett.

Jellinek Dániel vezetése alatt az Indotek Csoport az ország egyik legnagyobb ingatlanbirodalmát vásárolta össze. Jellinek 107,5 milliárd forintos becsült vagyonával idén a Forbes gazdaglisájának tizedik helyére került. 21 pláza, az egykori Csepel Művek iparterület egy része, irodaházak és raktárak is a csoporthoz tartoznak. Legutóbbi vásárlásai közé tartozik a Sofitel, Corvin pláza és a Gellért hotel.

A mindig is magyar tulajdonú Diófa Alapkezelő (volt tulajdonos az Évgyűrűk Nyugdíjpénztár, Lantos Csaba, majd az átalakuló FHB-Takarék világ) az Erste és az OTP után rendelkezik a legtöbb hazai és nyíltvégű ingatlanalappal. Az alap körülbelül 400 milliárd forint vagyont kezelhet. Legismertebb termékei a Diófa, Takarék és Magyar Posta márkanevekkel jelzett befektetési alapok, de vélhetően nyugdíjpénztári és biztosítói vagyont is kezel.

A Diófa Alapkezelő által kezelt alapokban található többek között:

Advertisement
  • az Alkotás Point irodaház,
  • a Dél-Pesti Ipari Park,
  • az Óbuda Gate irodaház,
  • a Váci 17. irodaház és a
  • Shopmark bevásárlóközpont (korábban Europark)

A Diófa Alapkezelő az elmúlt években egymilliárd forint körüli adózás előtti eredményt ért el, de nem tett neki jót, hogy a MÁP Plusz magyar állampapírt vásároló magyarok rengeteg pénzt vontak ki a befeketési alapokból.

2020. január 7-én az Az Indotek Group kizárólagos érdekeltségébe tartozó projektcég, a Tarragona Holding Zrt. vásárolta meg a Diófa Alapkezelő Zrt. 89,86 százalékos tulajdonrészét, amely a szavazati jogok 98,89 százalékát biztosítja az új tulajdonos számára – derül ki az Indotek Group közleményéből. A tranzakcióról szóló megállapodás 2019. december 30-án született meg a Tarragona Holding Zrt. és a az eddigi többségi tulajdonos MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. között, de teljesen valószínűleg márciusra fog lezárulni. Addig az Indotek képvsivelői a Diófa Alapkezelő többi kisebbségi tulajdonosával tárgyalnak a  tulajdonrészük megvásárlásáról.

A Diófa Alapkezelő eladása része a Takarék Csoport megújulásának. A Takarékbank Zrt. a továbbiakban is forgalmazza és kezeli a Diófa Alapkezelő befektetési jegyeit és biztosítja a teljes banki hátteret a Diófa Alapkezelőnek és ügyfeleinek, akik a tulajdonosváltást nem fogják közvetlenül érzékelni. A Diófa Alapkezelő befektetési jegyeit továbbra is a Takarékbank fiókjaiban fogják forgalmazni. A lakossági ügyfelek a továbbiakban is a megszokott módon, ugyanazokban a bankfiókokban, ugyanazokkal az ügyintézőkkel intézhetik befektetési ügyeiket.

Fotó: Cytonn Photography / UNSPLASH


 

Végül is minden csupán rögtönzés.