Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jeff Bezos megköszönte az Amazon-ügyfeleknek az űrutazását, akik erre tömegesen lemondták előfizetéseiket

Sok Amazon Prime-ügyfélnél visszatetszést váltott ki a rongyrázás ilyen formája, ezért inkább elköszöntek a vállalattól.

A világ leggazdagabb embere július 20-án tett rövid kiruccanást az űrbe a New Shepard fedélzetén, amit saját űrtársasága, a Blue Origin épített fel.

Miután az Amazon-alapító visszatért a Földre, megköszönte az Amazon ügyfeleinek és alkalmazottainak, hogy finanszírozták számára az utazást.

„Szeretnék köszönetet mondani az Amazon minden dolgozójának és ügyfelének a lehetőségért, mert srácok, ti fizettetek mindent” – mondta egy sajtótájékoztatón. „Komolyan, minden kuncsaftunknak és alkalmazottunknak szívből köszönöm. Nagyon nagyra értékelem” – ütötte tovább a lovat.

Sok Prime-tag azonban nem értékelte a köszönetnyilvánítást sőt, náluk inkább visszatetszést váltott ki a rongyrázás ilyen formája – írja a Business Insider. Többen ezért úgy döntöttek, inkább lemondják 120 dolláros éves Prime-előfizetésüket. (A Prime az Amazon legnépszerűbb csomagjának számít.)

Jeff Bezos az űrutazásáról: ez nem egy úri hóbort, a jövőért teszem

Az Amazon ügyfelei már korábban is kiakadtak a cégre

„Hé, srácok! Épp most mondtam le az Amazon Prime-tagságomat és ettől fantasztikusan érzem magam. Többé nem fogok azért fizetni, hogy egy honlapon vásárolhassak és közben egy csilliárdos rakétáját finanszírozzam. Csak ezt szerettem volna elmondani a világnak” – írta az egyik volt ügyfél egy privát Facebook-csoportba.

A Business Insider több volt ügyfelet is felkeresett a témával kapcsolatban.

A megkérdezettek többsége azt állította, hogy Bezos űrutazása után pár nappal mondták le előfizetésüket, mivel nagyon felhúzta őket az egész helyzet.

Egy másik korábbi ügyfél, Katie esetében már régóta húzódott a döntés. Ő 2004-től fizetett elő az Amazon Prime-ra, amikor a felületben csak egy jó lehetőséget látott az online könyvvásárlásra. Aztán az idő elteltével, ahogy az Amazon egyre nagyobb lett, elkezdett máshogy tekinteni a cégre.

A nőnek először az tűnt fel, hogy a vállalat mennyire negatívan érinti az egész könyvkiadói piacot, aztán a cégben dolgozó raktárosok munkakörülményei akasztották ki.

Minél tudatosabban kezdett el figyelni fogyasztói szokásaira, az Amazon üzletpolitikája annál inkább elborzasztotta. Katie számára is Bezos űrutazása volt az utolsó csepp a pohárban.

Íme, az örökség, amelyet Jeff Bezos az Amazonra hagyott

Van, aki szerint Bezos egy másik univerzumban él

Hasonló dolog történt egy másik exügyféllel, Katyvel is. Egyre több történet szivárgott ki az Amazon a rossz bánásmódról, amit a cég munkatársai szenvednek el, és az Amazon által támogatott tömegáruk halmozása a környezetre sem volt jó hatással. A nő 2020 júliusában kezdett először számot vetni. „Láttam, hogy a pénzem jelentős részét olyan dolgokra költöm, amik egyébként meg sem felelnek az értékrendemnek.” Mikor Bezos az űrbe ment, ő is lemondta az előfizetését.

„Azt láttam, hogy van egy ember, aki annyi pénzt halmozott fel, hogy elvesztette a kapcsolatot a valósággal és az átlagemberekkel” – mondja.

Ugyanakkor megérti, hogy sok amerikai miért ragaszkodik foggal-körömmel az Amazon Prime-hoz. Úgy látja, rengeteg ember számára a Prime és az Amazon olyan dolgokhoz biztosít hozzáférést, amikhez más módon egyébként nem juthatnának hozzá. Ő szerencsésnek tartja magát, mert a környezetében helyi kisboltok sőt, még egy csomagolásmentes üzlet is van.

Jeff Bezos az űrbe megy – petíció indult, hogy maradjon is ott

Kép: Twitter // Jeff Bezos

Oszd meg!