Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Januárig marad a járványügyi veszélyhelyzet, így érinti a korlátozásokat

A parlamentben vita nélkül, 112 igen, 25 ellenszavazattal kormánypárti többséggel ismét meghosszabbították a rendkívüli jogrendet és a veszélyhelyzeti rendeleteket, így azok most január 1-jéig tartanak majd – írja az MTI. 

Az igazságügyi tárca államtitkára, Völner Pál a módosítás parlamenti vitájában elengedhetetlennek ítélte a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert csak így biztosítható a hatékony és gyors döntéshozatal ahhoz, hogy a koronavírus-járvány okozta nehézségekre rugalmasan lehessen válaszokat adni a negyedik hullámban is.

Az új vírusvariánsok korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek, ezért a negyedik hullám küszöbén elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.

Nem először hosszabbítanak

Az Országgyűlés az eredetileg idén februárban, 90 napos hatállyal elfogadott törvényt elsőként májusban hosszabbította meg, az őszi parlamenti ülésszak első ülésnapját követő 15. napig, vagyis október 5-ig. Most ezt a határidőt tolja ki a Ház januárig. A törvényben rögzítették, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.

Azt érdemes egyúttal megjegyezni, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbításával nem lépnek életbe korlátozások.

A veszélyhelyzet lényege, hogy ilyenkor rendkívüli jogrend lép életbe, erre elviekben azért van szükség, hogy a kormány gyorsan tudjon döntéseket hozni és végrehajtatni, ennek keretében a speciális jogi felhatalmazás lehetőséget ad arra, hogy határozott ideig érvényben lévő rendeletekkel kormányozzon a kabinet.

Tovább nyújtja a veszélyhelyzetet a kormány egészen őszig

A szakember szerint kellene a maszk

Amíg újabb és újabb koronavírus-variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. A járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége. 

A maszk és távolságtartás nemcsak a vírus ellen védtelen embereket védi, hanem továbbra is egy nagyon fontos és jól működő eszközünk a járvány fékezésére

írta korábban Facebook-oldalán Kemenesi Gábor virológus. 

Több szakmai javaslatot összefoglaló posztjában kiemelte, hogy a koronavírus delta-variánsának nagy fertőzőképessége miatt mindenkinek, oltottaknak és oltatlanoknak is használniuk kell a maszkot, hogy lassítsák az oltatlanok védelme érdekében a vírus terjedését.

A variánsról szerzett tapasztalatok szerint az oltottak védve vannak a halálozás, illetve a kórházba kerülés kockázatától, ugyanakkor a variáns észrevétlenül is megfertőzheti őket, így ők is bizonyos fokú terjesztőkké válhatnak.

Kemenesi: „én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok”

Fotó: Ashkan Forouzani // Unsplash

Oszd meg!