Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Ryan Quintal // Unsplash

Japán gengszterek segítették az indulást -130 éves a Nintendo

Mario, Zelda hercegnő, Pikachu – egyikük sem létezne, ha egy ambiciózus japán fiatalember nem nyitja meg kézműves kártyaüzletét Oszakában, 130 évvel ezelőtt.

1889. szeptember 23-án jegyezték be Japánban a Nintendo Koppai nevű céget, melynek alapítója és feje, Jamaucsi Fuszadzsiro kézzel festett hanafuda-kártyákkal tört üzleti babérokra. A korabeli átlagszínvonalnál igényesebb kártyák megtetszettek a japán alvilág képviselőinek, a jakuzáknak, akik általában pénzben játszottak a hanafudával, és szokásukká vált minden játékot új paklival indítani. Ezzel alaposan megtolták Jamaucsi szekerét, aki 70 esztendősen ment nyugdíjba, 1929-ben.

Jókor váltottak

A Nintendo egészen a 60-as évekig kártyajátékokra fókuszált, majd az akkori cégelnök, Jamaucsi Hirosi irányításával átállt az elektronikus játékok gyártására. Először a játéktermeket hódították meg, majd hordozható játékgépeket, végül asztali konzolokat kezdtek gyártani, saját szoftverekkel. És tulajdonképpen ma is ezt csinálják, méghozzá hatalmas sikerrel, a cég legutóbbi konzolja, a 2017 tavaszán elstartolt Nintendo Switch tavaly decemberig több mint 32 millió példányban kelt el.

28,2 millió forintért kelt el a világ legdrágább videojátéka

A Nintendo évszázados sikere több faktorra bontható, de általában igaz, hogy jókor váltott iparágakat, mindig megérezte, mikor kell terjeszkedni és mely országokban lehet vonzó a cég termékpalettája, illetve a maga útját járva egyik ágazat sikkjeit sem vette a vállára, divatkövető helyett inkább divatdiktátorrá vált.

Most is pozícióban

A Nintendo most is sajátos helyet foglal el a konzolgyártók körében: a Switch egyszerre otthoni és hordozható játékgép, amit a konkurens Playstationhöz és Xboxhoz mérten alacsony teljesítmény, de remek exkluzív játékpaletta és sajátos kialakítás jellemez. Versenytársaival ellentétben nem kell hozzá tévékészülék, tabletmódban is működhet, így a játékokat bárhová magunkkal vihetjük.

Fotó: Corey Motta / Unsplash

Nintendo Switch // Fotó: Corey Motta / Unsplash

A hardveres irányvonal figyelmen kívül hagyása nem új módi a Nintendónál. Mikor a 90-es években a konzolgyártók átálltak az optikai adathordozók használatára, a japán cég maradt a már bevált cartridge-eknél (Nintendo 64). Miközben a Sony és a Microsoft a HD-tévék felé nyitottak, a Nintendo egy kis teljesítményű, mozgásérzékelős játékgéppel tartolta le a piacot (Nintendo Wii).

Nagy öregek

Abban, hogy a cég ideáig jusson, nagy szerepe volt a 2013-as halálára már legendás státuszba emelkedett Jamaucsinak: ő fedezte fel többek között a Gameboy atyjaként híressé vált Jokoi Gunpejt, valamint a Mario- és Zelda-játékokat kitaláló Mijamotó Sigerut.

Bár Gunpej 1997-ben egy tragikus autóbalesetben elhunyt, a 66 esztendős Mijamotó még most is alkot. Legutóbbi nagy dobása a Switch premierjekor megjelent The Legend of Zelda: Breath of the Wild, ami a harmincéves sorozat legjobb eladásokkal büszkélkedő darabja. 15 milliónál is többet adtak el belőle, a játéksajtó minden idők egyik legjobb vidojátékának tartja, és már készül hozzá a folytatás.

Kép: Ryan Quintal // Unsplash

Oszd meg!