Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Izraeli hatóságok: csökkent a Pfizer hatása, de a súlyos betegségtől megvéd

Az izraeli egészségügyi minisztérium már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-Biontech vakcina hatékonyságát a koronavírus-fertőzéssel szemben.

A Times of Israel cikke azt írja, hogy az izraeli hatóságok vizsgálata alapján az oltóanyag 41 százalékban nyújt védelmet a betegség kivédésében, míg a súlyos betegség ellen 91,4 százalékban véd.

A legfrissebb statisztikai értékelés június 20-tól július 17-ig gyűjtött adatokon alapult. A minisztérium szerint, amit az MTI is szemlézett, a fertőzés elleni hatásosság fordított arányban csökkent az indiai eredetű, delta vírusváltozat terjedésével

A vakcina hatása egyre tompul

Június 6. és július 3. között hasonló felmérést végeztek Izraelben, annak végeredményeként akkor 64 százalékban védett a Pfizer vakcinája a koronavírus-fertőzés ellen, a május 2. és június 5. között gyűjtött adatok elemzése alapján pedig még 94,3 százalékos volt a vakcina hatásossága.

A fertőzés elleni hatásosság a minisztérium szerint a vírus delta variánsának terjedése miatt csökkent.

Az izraeli adatokból az látszik, hogy a vakcina nyújtotta védelem folyamatosan gyengül, minél több idő telik el az oltás óta. A minisztérium szerint azok, akik januárban kapták meg az oltást, már csak átlagosan 16 százalékban védett, akit áprilisban, az pedig 75 százalékban.

Miért más ez a szám a brit kutatásban?

A Times of Israel ugyanakkor felhívja a figyelmet a héten megjelent egy brit tanulmányra a New England Journal of Medicine nevű szaklapban. Az ő kutatásuk szerint a delta variáns tünetes megbetegedéseinek kivédésében 88 százalékos a Pfizer-vakcina hatékonysága. Az izraeli kutatások abban egyetértenek, hogy a Pfizer a súlyos betegség ellen jó eséllyel megvédi a pácienst (91,4 százalék).

A jelentős különbséget részben a módszertan különbségeire lehet visszavezetni.

Az elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az oltóanyag hatékonyságára vonatkozó adatok bizonyos tényezők miatt pontatlanságokat okozhatnak. A statisztika szempontjából például létfontosságú, hogy vannak-e pontos adatok a nem beoltottak fertőzöttségi szintjéről.

Két dózisban hatásos a Pfizer és az Astrazeneca a delta variáns ellen

Fotó: Marco Verch / Flickr
Oszd meg!