Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a vége? Kirajzolódott az a grafikon, amitől minden Bitcoin-tulajdonos rettegett

Kapaszkodjon mindenki, mert most fog összeomlani a Bitcoin árfolyama – legalábbis a klasszikus, tőzsdei lufik alakulását leíró ábra szerint, amely december második fele óta egyik kedvenc grafikonja lett a témával foglalkozó pénzügyi befektetőknek és az IT-hoz különösebben nem értő guruknak.

A tőzsdei buborékok rendre ugyanazt a forgatókönyvet követik, a lufisodás nagyjából az alábbi forgatókönyv szerint írható le: az első, amolyan lopakodó, surranó fázisban főként a szakmabeliek hisznek az adott termékben, szolgáltatásban, akármiben, az árfolyam ennek megfelelően csak enyhén emelkedik. Ezt követi a tudatosság fázisa, amikor az intézményi befektetők megszimatolják a sztorit és hitet tesznek a cég mellett. Ekkor az árfolyam meredekebb emelkedésbe kezd. Még ebben a fázisban át is esik a papír az első eladási hullámon, amikor a túlzottan óvatos befektetők forró krumplit kiabálva kiszórják a papírjaikat.

Ez rendszerint utólag meglehetősen rossz döntésnek minősül, mert ebből a fázisból hirtelen jelentős emelkedésbe kezd az árfolyam. Ez a mániákus fázis. A média felkapja a sztorit, a cég, a cégvezér, az ötlet hirtelen iszonyú szexi és érdekes lesz, mindenkinek kell legalább egy részvény, mert csak a hibbantak maradnak ki belőle. A rajongás és a mohóság mozgatja a befektetőket. Kisebb esés és csalódás után a papír elképesztő magasságokba emelkedik, és mindenki paradigmaváltást emleget a piacon és a szektorban.

Ezt követően hirtelen nagyot esik az árfolyam, de a kisebb pánik után a befektetők a tagadásba menekülnek – nincs itt semmi baj, nem lehet semmi baj. Ebből a hullámvölgyből még sikerül visszajönni, a papír újra a korábbi csúcs közelébe drágul, mindenki megnyugszik, hátradől, rendezi sorait.

Ez azonban már a kidurranás fázisa: ezt követően hatalmas zuhanással kapitulál az árfolyam, a befektetőkön a kétségbeesés lesz úrrá, az esés pedig lavinaként sodor magával mindent.

A totális mélypontról azért korrigál az árfolyam, és a továbbiakban az átlagos papírokhoz hasonlóan kezd el viselkedni a kidurrant lufi.

És a grafikon szerint épp a csúcs utáni fázisban van a Bitcoin árfolyama, tökéletesen nyomon követhetők az egyes fázisok (a piros vonal a lufigráf, a kék a Bitcoin árfolyama). A historikus adatokat nézve az elmúlt három hónapban pörögtek fel igazán az események, az azt megelőző években kisebb adagokban jöttek információk a kriptovaluták bányászatáról és árfolyamáról, valójában senkit sem érdekelt. Szeptember óta azonban őrült tempót diktál a papír, december közepén történelmi csúcsot ért el az árfolyam, majdnem elérte a 20 ezer dollárt nap közben. És onnan hatalmasat zuhant egyetlen nap alatt. Mára viszont közel ide, 16 ezer dollárra drágult a Bitcoin.

bitcoinegy

Vagyis a következő fázis a kapitulálás és a totális kétségbeesés lesz?

Igen.

Vagy nem.

Az ábra rendkívül szemléletes ugyan, de azt nem képes megjósolni, mekkora lesz valójában a buborék.

Mert a Bitcoin árfolyamára az elmúlt években többször is rá lehetett húzni ugyanezt az ábrát. Például egy 2013-ban tapasztalt hullámra: október 3-a és december 6-a között az árfolyam hasonló görbét írt le, ám az akkori csúcs után – 110 dollárról 1100 dollár fölé száguldott az árfolyam – nem zuhanás jött, hanem újabb szárnyalás.

 

bitcoin1

Persze a forgatókönyv 2013-ban még nem ugyanaz volt, mint ma, hiszen bár nem volt már ismeretlen a Bitcoin, mégis túlzás volna állítani, hogy a mainstream médiában napi szinten megjelent volna, illetve a kisbefektetőket komolyan érdekelte volna. Ám a lufigráf ráhúzható a papír 2017. szeptember 15. és november 15-e közötti alakulására is, amikor már a sarki fűszeres is tudta, mekkora lehetőség van a kriptopénzben, vagyis minden körülmény adott volt. És mégsem durrant ki a lufi, hanem csak fújódott tovább.

bitcoin3

Aki 2013-ban a buborékosodás miatt kimenekült a papírból, az ugyanúgy rosszul döntött, mint az, aki tavaly novemberben dobta el, ami a kezében volt. Mindkét esés után ugyanis gigantikusat ment az árfolyam. A valódi kérdés tehát nem az, hogy buborékká nőtt-e a Bitcoin, hanem hogy hol lesz az a pont, amikor tényleg kidurran. És itt meglehetősen széles a spektrum, mert míg a Morgan Stanley szerint pontosan nullát ér a Bitcoin, Julian Hosp kriptovállalkozó (nahát) akár 60 ezer dolláros árfolyamot sem tart kizártnak. Az fog igazán nagyot szakítani a kriptovalután, aki a megfelelő ütemben tud kiszállni.

Oszd meg!