Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt a szeptember, menetrend szerint támadja az Apple a pénztárcánkat

Szeptember van, ez pedig két dolgot jelent: iskolakezdést és iPhone-bemutatót. Előbbit talán nem várják olyan sokan, utóbbira viszont annak ellenére is milliók kíváncsiak, hogy az almás cég már régóta nem hoz forradalmat az okoseszközök piacára, sőt tulajdonképpen évek óta trendkövető szerepet játszik – ráadásul már napokkal a nagy leleplezés előtt kiszivárognak az őszi újdonságok.

Ez mondjuk az eladásokat nem befolyásolja, a keynote-ot nyitó Tim Cook vezérigazgató szerint az Apple nemsokára kiszállítja a kétmilliárdodik iOS-es termékét, szóval az Apple köszöni, de nem elégszik meg a világ első egybillió dollárnál is többet érő cégének díjával, máris hajt a kétbillióra.

Na de lássuk az új iPhone-okat!

A csúcsmodellek (a pletykáknak megfelelően) az iPhone XS és XS Max lettek (igen, ezúttal már nem Plusnak hívják a felhizlalt iPhone-t): 5,8 / 6,5 colos, OLED-kijelzős készülékekről van szó, amik 64, 256 és 512 GB-os méretben is elérhetők. A szokásos mantra most is áll, azaz mindenben gyorsabbak, szebbek, jobbak, mint a korábbi modellek – ez mondjuk elvárható. Jó hír viszont az új üvegborítás: az XS-ek nemcsak vízállók, de még a sós vizet és a sört is kibírják; a cég szerint utóbbit élesben is tesztelték.

Fontos fejlesztés még a kamera, ami egy kétszer 12 megapixeles rendszer, új szenzorokkal. A tavalyi X képei szépek ugyan, a Samsung azonban új etalont mutatott a Note 9-cel, így muszáj volt az Apple-nek is előrébb lépnie. Az új cél a portrék fejlesztése, ehhez képjavítási eljárásokat is bevetnek, a fejlődést bizonyítandó pedig ismét a Time egyik címlapját mutogatják, ami hogy, hogy nem, XS-sel készült. Szó mi szó, szépek a demóképek és a -videók, ez viszont még nem jelent semmit, majd élőben kiderül, mennyire jó az új kamera.

Játékra lesz jó igazán

A telefon nagyon gyorsnak tűnik, több alkalmazás fut majd és jobban, mint eddig, az Apple pedig sokat beszélt a kiterjesztett valóságról, amit saját alkalmazásokkal is megtámogat a gyártó. Lesznek például AR-játékok, amik a prezentáció alapján majdnem azt a színvonalat hozzák, amit a Microsoft szeretett volna elérni a végül csak üzleti ügyfeleknek kiadott HoloLens-szel: egyszerre többen is szórakozhatnak egy olyan virtuális Galaga kabinettel, ami csak a telefonok képernyőjén látható. Biztos jó móka, bár kérdés, hogy a kívülállók szerint mennyire néz ki hülyén, ahogy pár ember a telefonjával a kezében ugrál körbe-körbe egy üres asztalt, és közben össze-vissza nyihog.

A legjobban talán az mutatja, mit bír a két XS, hogy a Bethesda Softworks saját játékot fejleszt rá: a The Elder Scrolls: Blades olyan, mint a Skyrim, csak a tenyerünkben – no meg szebb. Ettől persze nem biztos, hogy játszhatóbb is lesz annál, az érintőkijelzőt nem ilyesmire tervezték, de annyi baj legyen.

A telefonba pakolt A12 Bionic chipet 7 nanométeren gyártják, ezért takarékosabb is elődjénél – a nagyobb aksival együtt ez a tavalyi csúcsmodellhez képest 90 perccel hosszabb üzemidőt tesz lehetővé a gyártó szerint. Jó hír továbbá, hogy az XS-ek két SIM-et is kezelnek majd: egy fizikai és egy eSIM-kártyát, ami a két telefonszámot birtokló vásárlóknak lehet nagyon jó hír (érdekesség, hogy Kínában, ahol nincs eSIM, egy fizikailag is dual-SIM-es szériával áll elő a gyártó; ennyire fontos manapság az ázsiai mobilpiac).

Az XS 999 dollárról indul, az XS Max 1099 dollárba kerül majd.

Ezek persze amerikai árak, nálunk nyilván többe fognak kerülni. Kárpótoljon, hogy másodkörös országként már szeptember 18-án rátehetjük a mancsunkat az új csúcstelefonokra.

És persze ahogy várható volt, megérkezett az „olcsó” iPhone is. Az XR nevű modell váza a régebbi készülékekre hajaz, alumíniumból készült, víz és porálló, és bár a kijelzője az X-szériának megfelelően kerettől keretig ér, ezúttal nem OLED-del, hanem egy 6,1 colos LCD-vel van dolgunk – többek között ezért olcsó.

Na persze mihez képest az: 794 dollárról indul az ára, a gyártó szerint viszont örülhetünk, mert ez kevesebb a tavalyi 8-as modell áránál. 64, 128 és 256 gigás változatokban lesz elérhető, de csak októberben.

Az oksóra megmenti az életünket

Az Apple Watch negyedik generációja is bemutatkozott, Cook szerint pedig nemcsak a világ első számú okosórájáról,

hanem általában a legnépszerűbb karóráról van szó.

A Series 4 egyébként azon túl, hogy gyorsabb, elődjénél tovább bírja egy feltöltéssel (18 órát mondott a cég), valamint 30 százalékkal nagyobb lett a kijelzője úgy, hogy az óra mérete nem nőtt. Elsősorban nem az időt mondja meg, hanem az egészségünkkel kíván foglalkozni.

Nemcsak hogy riaszt, ha a szívverésünk gyanúsan alacsony, de a fejlesztett giroszkópnak és gyorsulásmérőnek köszönhetően még azt is észleli, ha elesünk, és amennyiben egy percig nem mozdulunk, azonnal segítséget hív – tudja, hol vagyunk, mekkorát estünk, milyen a szívverésünk, szóval életmentő lehet –még EKG-t is mér. Ezen felül a teljesen moduláris óralap lehet még érdekes, amin akár a tőzsdét is lehet követni, nem beszélve a további egészségügyi funkciókról, például kalóriabevitel mérése. GPS-es 400, az LTE-es 500 dollárba kerül majd.

Ez is megvolt, kösz az AR-halakat

Furcsa érzés egy Apple Keynote után lezárni egy ilyen cikket. Furcsa, mert mindig van az emberben egyfajta várakozás, egy kis izgalom, hogy na, na, idén már talán, tényleg, biztosan letesszük az állunkat – aztán immár sokadik esztendeje hagyomány, hogy amolyan „ez is megvolt” hangulattal állunk fel a gép elől.

És bár lehetne rinyálni, amiért az Apple képtelen olyan megújulásra, amivel ismért igazán innovatív gyártóvá válik, azért csak egy olyan cégről van szó, ami minden egyes bemutató előtt lelassítja az amerikai tőzsdét, mert csak ennyire fontos szereplő a piacon. Az Apple képes volt áttörni az egybilliós álomhatárt anélkül, hogy fegyverekkel kereskedne vagy diktátorokkal haverkodna, és még ha meg-megzuhan is néha a részvényárfolyama, tendencia, hogy a cég értéke évek óta növekszik. Érdekes látni egyébként, hogy a részvények árfolyama augusztusban emelkedett 200 dollár fölé, avagy mikor már érezhető közelségbe került a keynote. A következő nagy dobás minden bizonnyal a telefonok megjelenése és szereplése lesz, bár arra kíváncsi lennék, Steve Jobs mit szólna a mostani telefonpiachoz.

Oszd meg!