Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Ipari- és veszélyeshulladék-kezelő céget nézett ki magának a Mészáros csoport

Az Envirotis Holding Zrt. ipari termelési hulladékokkal foglalkozik, beleértve a különböző veszélyes hulladékok kezelését-megsemmisítését is.

Összefonódást kérvényezett a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Status Capital Tőkealapkezelő-Zrt. és az Envirotis Holding Zrt., jelent meg tegnap a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oldalán. A közlemény szerint a tranzakció eredményeként a Mészáros csoporthoz tartozó Status Next Környezetvédelmi magántőkealap egyedüli irányítást szerez az Envirotis Holding Zrt. felett. Az Envirotis ipari termelési hulladékok begyűjtésével, szállításával, elosztásával, feldolgozásával, kezelésével foglalkozik, ideértve különböző veszélyes hulladékok kezelését-megsemmisítését is.

A cég 2017-ben és 2018-ban 2,3-2,5 milliárd forintos adózott eredményt könyvelhetett el: 2018-ban kapcsolt vállalkozásaiból több mint 2,6 milliárd forint osztalékban részesült (a cégbírósági adatok szerint 16 leányvállalat tartozik hozzá).

Iparági forrásunk szerint, noha a hulladékkezelő-szektor jellemzően nagy beruházási igényű és kis profitrátájú, Mészáros Lőrinc körei már évek óta figyelték a hulladékkezelő szektort.

Ezt erősíti az is – ahogy arra a Menedzser Fórum emlékeztet –, hogy Envirotis Holdinghoz tartozik az az almásfüzitői hulladéklerakó is, aminek tulajdonosaival az Átlátszó információi szerint februárban már tárgyalt Mészáros Lőrinc cégcsoportja.

Az Envirotis története 1990-re nyúlik vissza: ekkor jött létre a galvániszap-feldolgozással foglalkozó Gallavit Környezetvédelmi Kft, később sorra alakultak meg leányvállalatai.

Borítókép: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Oszd meg!