Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Internet 2017: százezer dollárért kriptomacskát tessék!

Csak idő kérdése volt, hogy a két internetes őrület, a blockchain és a macskák fúzionáljanak. Megtörtént.

Másfél évvel ezelőtt a világ jelentős hányada ráharapott a Pokémon GO nevű játékra – az őrület simán eljutott Magyarországra is, a buszon, villamoson, de még a mezőkön  is Pokémonvadászok rohangáltak, hogy megtömjék a telefonjukat a mesefigurákkal.

Szerencsére megérkeztünk 2017-be, amikor ezt az egészet egy új szintre lehetett emelni, hála az időközben berobbant blockchain technológiának, meg az internet múlni nem akaró szenvedélyének a rajzolt macskák iránt. Megszületett a CryptoKitties, ami a világ első, blockchain alapú játéka (a blockchain teszi lehetővé a Bitcoin és az Ethereum létezését).  A CryptoKitties viszont nem egy pénznem, hanem egy, a Pokémonokhoz és a matricás albumokhoz hasonlóan gyűjthető dolog. Pénzért.

kripto

Igen, a Kriptomacskák pénzbe kerülnek, Etherrel lehet fizetni érte. Jogos a kérdés, hogy ki az a hülye, aki egy virtuális macskáért pénzt ad ki, de elég sokan vannak, ezen az oldalon  nyomon lehet követni a macskaárfolyamot, és az eddig gazdára talált macskák számát (a cikk írásakor már négymillió dollár felett volt a biznisz). Az első, „genezis” macskát 110 ezer dollárért adták el.

A hype igazából magában a blockchain technológiában rejlik, ami megakadályozza, hogy a cica szaporítási (igen, lehet őket szaporítani) folyamatába kívülről belenyúljanak. Mindegyik macska egy adott sorszámú generációhoz tartozik, két nulladik generációs macskától születhet egy első generációs, és így tovább. A született macskák öröklik a szüleik bizonyos tulajdonságait, így előre nem megjósolható kinézettel fognak rendelkezni. Minél egyedibb egy macska, annál többet ér.

Az egyébként teljesen haszontalan macskákért etherrel lehet csak fizetni, a szolgáltatás egy Chrome-ban és  Mozillában is futtatható virtuális pénztárcával működik, ahol előbb át kell váltani a kívánt (létező) valután kriptopénzre, majd meg lehet venni az első macskát.  A lehetőségek tárháza innentől kezdve végtelen, vehetünk egyet vagy többet, lehetünk macskakupecek és szaporíthatjuk őket napestig, várva, hogy valami igazán egyedi darab „készüljön”, vagy ülhetünk is rajta, a blockchain miatt a macska, amit veszünk, örökre a miénk (mármint amíg van internet).

A fejlesztőknek abból van bevétele, hogy a hálózat 15 percenként kiad egy nulladik generációs macskát, aminek a vételára egy az egyben a fejlesztőké. Minden további vásárlás esetén a tranzakció 3,75 százalékát veszik le maguknak.

 

 

Oszd meg!