Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ingyen készítette a következő filmjét a Gyűrűk Ura rendezője, Peter Jackson

Az első világháború, színesben, hanggal. Ez a három kombináció maximum akkor szokott megjelenni, ha utólag filmet forgatnak egy csatáról, de most Peter Jackson, a Gyűrk Ura rendezője valami egészen másba vágta a fejszéjét.

A világháború befejezésének centenáriumára készülő film ugyanis korabeli dokumentumfilmek újraszínezéséből és szinkronizálásából áll. Jackson elmondta: a felvételeket többek között olyan szakembereknek is megmutatták, akik tudnak szájról olvasni, így a némafilmet most színészek segítségével, utólag meg tudják szólaltatni. A felvételek utólagos javításának köszönhetően a képkocka/másodperc sebesség is megnőtt, a hiányzó kockákat számítógépes algoritmusokkal generálták le, de egyébként a teljes mozi az Imperial War Museum birtokában lévő archív filmekből áll össze.

„Az első világháború egy fekete-fehér háború nekünk, pedig az ott harcolóknak nagyon is színes volt” – mondta Jackson a BBC-nek. A rendező nagyapja is harcolt a háborúban, úgyhogy Jackson számára egy kicsit ez mindig is hobbi volt. „Ezért is vállaltam el ingyen” – tette hozzá.

A film október 16-án kerül a brit mozikba.

Borítókép: Mike Walens // Wikimedia Commons

Oszd meg!