Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bedurrant az albérletszezon, továbbra is hatalmas a kínálat a piacon

Az egyetemi ponthatárok kihirdetésével hivatalosan is megindult az albérletkiadók főszezonja. Az elmúlt évekhez képest továbbra is nagyobb a kínálati oldal, ezért a bérbeadóknak és az albérletet keresőknek is érdemes több mindenre odafigyelni – írja az ingatlan.com.

2015 óta évente megközelítőleg 14–15 ezer albérlet szerepelt az országos kínálatban. A koronavírus által jelentősen átírt piac tavaly már 25 ezer kiadó ingatlant kínált: a turisták eltűnésével sok Airbnb és Booking szállás maradt volna kihasználatlanul, ha a tulajdonosok nem állnak át a hosszú távú bérbeadásra. 

„A 2019 utáni bővülésben nagy szerepet kapott a pandémia, a járványkorlátozások miatt nagyon visszaesett külföldi vendégek száma, így a korábbi években a lakásukat rövid távra kiadó tulajdonosok megjelentek a klasszikus albérletpiacon, azaz hosszú távra kezdtek bérlőt keresni” – mondja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

2021-ben a bérbeadó lakások száma már apadásnak indult, de a főszezonra bővülő kínálat miatt megközelítőleg 18 ezer hirdetésből válogathatnak a bérlők.

Fontos alkalmazkodni az új trendekhez

A vírus nem csak a kínálatot növelte. Több más új szempontot is figyelembe kell vennie a bérbeadóknak és bérlőknek is egyaránt – javasolja Balogh László. 

Az azonos lakások összehasonlíthatósága miatt például érdemes nagy ingatlanhirdetési portálokon szétnézni, mert többször előfordulhat, hogy ugyanolyan ingatlanokat akár 10 ezer forinttal olcsóbban is ki lehet venni. Ez éves szinten már több mint százezer forintos megtakarítást jelenthet.

A lakáskiadás időtartamát a bérlők is úgy csökkenthetik, ha ott hirdetnek, ahol a bérlők keresnek. 

A tavalyi kínálati roham után idén visszaesett az elérhető albérletek száma, de még így is a megszokottnál több opciója van az albérletkeresőknek. Ábra: ingatlan.com

A korona-helyzet tavaly sok szerződést is újraírt: a munkájukat elvesztő bérlőknek, vagy a digitális oktatás miatt a szülőkhöz hazaköltöző diákoknak sok főbérlő kedvezményt adott. A mostani szezonban érdemes már előre egyeztetni a pandémiás forgatókönyveket – ezek egy esetleges újabb járványhullám esetén útmutatóként szolgálhatnak a bérleti viszony fenntartásának paramétereire. 

A lakásbiztosítás konstrukcióinak áttekintése, az ingóságok biztosítása mellett érdemes a közös költséget is tisztázni: ezt általában a bérlő fizeti, de ha annak egy része a társasház felújítási alapjába kerül, akkor azt a részt már a tulajdonosnak illene fizetnie, hiszen ez nem az időszakos bérlettel kapcsolatos költség.

A tulajdonosi lap lekérése, a tulajdonos személyének ellenőrzése pedig továbbra is íratlan szabály, amivel a bérlők elkerülhetik a visszaéléseket. 

Kevesebbet fizetünk, mint két éve

2020-ban Párizsban kellett a legtöbbet fizetni egy albérletért – a francia fővárosban átlagosan négyzetméterenként 28,6 euró egy kiadó ingatlan, derül ki a Deloitte Property Index felméréséből. A 62 európai várost vizsgáló kutatás lakbér-listáján Budapest a 39. helyen található.

A budapesti, négyzetméterenként átlag 9,76 eurós bérleti díj még a visegrádi országok közül is a legolcsóbb, a díjak pedig jelentősen csökkentek 2019-hez képest.

Ez a bérleti díj csökkenés vélhetően annak köszönhető, hogy a járványügyi korlátozások hatására a rövidtávú, turisztikai célú lakáskiadások lehetősége jelentősen korlátozódott, illetve a vidéki diákok és munkavállalók száma is csökkent a fővárosban, így a hosszú távú bérleti piacon megjelent kínálat jelentősen javította a bérlők alkupozícióját” – mondja Ámann Róbert, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója.

Egy potenciális negyedik hullám várhatóan tovább csökkentheti az árakat – ezért érdemes odafigyelnünk, milyen időtávra, milyen feltételek mellett szerződünk a főszezonban.

Borítókép: Eugene Chystiakov // Unsplash

Oszd meg!