Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Mike Nguyen // Unsplash

Ingatlanpiac: kijöttek az első számok arról, mit okozott a járványhelyzet

Március közepén Magyarországon is megjelent a koronavírus-járvány, ami így az ingatlanpiacon elmúlt hónap adásvételeire már jócskán hatással volt. Megérkeztek az első kimutatások.  

A Duna House közleményben értesítette a Forbes.hu szerkesztőségét az ingatlanpiaci tranzakciós adatokról. Eszerint 2020 márciusában országosan 11 100 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 79,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

Az előző év márciusához képest ez 23 százalékos, az idei februári adásvételekhez képest 15 százalékos visszaesést jelent. Heti bontásban vizsgálva a tranzakciók számát látványosabban érezhető a vírus okozta hatás az ingatlanpiacra,

március utolsó teljes hetében már 67 százalékos csökkenés volt tapasztalható az adásvételek számában.

Forrás: Duna House Hitelcentrum
Forrás: Duna House Hitelcentrum

A jelzáloghitel piaci forgalmi adatok időbeli késéssel követik le az ingatlanpiaci változásokat, ráadásul a jelenlegi helyzetben nagyon sokan felgyorsították, vagy akár előre hozták hitelügyintézésüket így a most márciusi becsült adat a tavalyihoz képest továbbra is növekvő szakaszban van a Duna House Hitelcentrumának előrejelzése szerint. A független hitelközvetítő adatai alapján a teljes piacon 79,5 milliárd forint jelzáloghitel realizálódhatott az év harmadik hónapjában.

A Magyar Nemzeti Bank tavalyi márciusi tényadatával (76,89 milliárd forint) összehasonlítva ez 3 százalékos növekedést mutat éves alapon.

Borítókép: Unsplash

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."