Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: chuttersnap // Unsplash

Új lakástörvény: egy piacot biztosan legyalul

A bérlők kedvezményesen juthatnának hozzá az adott önkormányzati bérleményhez egy még nem elfogadott tervezet szerint. Ha a jogszabály életbe lép, a bérlők jelentős része ingatlantulajdonossá válhat, ezzel 30 év után eltűnhet a piacról a bérleti jogok adásvétele.

Változhat az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó szabályozás egy, a napokban megjelent, még el nem fogadott, törvénytervezet szerint.

A jogszabály-tervezet alapján a bérlők kedvezményes áron vásárolhatnák meg önkormányzati bérleményüket

– derül ki az ingatlan.com Forbes.hu-nak elküldött elemzéséből. Ez bemutatja, hogy a lakáspiacon mekkora része van a bérleti joggal történő eladásoknak a kínálatban és mennyivel olcsóbbak a hagyományos tulajdonjogot is tartalmazó lakásoknál. 

Megszűnhet a bérleti jogok adásvétele

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: ha most ismert formájában lép életbe a jogszabály-tervezet, akkor

eltűnhet a magyarországi lakáspiacról a bérleti jogok csereberéje, adásvétele.

A költözést eddig úgy oldották meg a bérlők, hogy hivatalosan az önkormányzati lakás bérleti jogát egy másik lakás tulajdonjogára cserélték, de a legtöbb ügyletnek pénzben kifejezett értéke is volt. A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét, így a bérleti jogok adásvétele eltűnhet a piacról.

2018 óta a tulajdonosok és közvetítők évente 237-327 ezer Budapesten és megyeszékhelyen található lakáshirdetést adtak fel az ingatlan.com oldalán, de csak 0,2 százalék volt ezek közül a bérleti jogot kínáló hirdetések aránya. A legtöbb bérleti jogot Budapesten és Szegeden kínálták eladásra.

Optimistább a lakáspiac, 273 ezer család tervezi a költözést

Hatalmas eltérés a fővárosban és vidéken

Az elemzés szerint egy négyzetméterre vetítve nagyságrendileg a tulajdonjog feléért lehetett bérleti jogot vásárolni a nagyvárosokban.

Tavaly Budapesten a bérleti jogok kínálati négyzetméterára átlagosan 370 forint volt.

Ez az 52 százalékát tette ki a tulajdonjogra vonatkozó 751 ezer forintos átlagos négyzetméterárnak. Az I. kerületben, ahol viszonylag sok a bérleti jogos lakás, 63 százalékos az arány. Tulajdonjog vásárlása esetén ugyanis tavaly majdnem 988 ezer forint az átlagos négyzetméterenkénti kínálati ár, miközben bérleti jog esetében 621 ezer forintot kértek a hirdetők. 

A szegedi lakáspiacon pedig az átlagos négyzetméterár 46 százalékán forognak a bérleti joggal kínált lakások. A megyeszékhelyen a tulajdonjognál érvényes 425 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szemben a bérleti jogot 195 ezer forintért kínálták fel.

Új helyzet állt elő az ingatlanpiacon, évek óta nem volt ilyen – nagyinterjú mindenről, amit most tudni kell a lakásvásárláshoz

Kép: chuttersnap // Unsplash

Oszd meg!