Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Steven Hwg // Unsplash

A használt lakások egyre olcsóbbak, az újak egyre drágábbak lettek

Idén külön utakon jár az új és használt lakások piaca, előbbieknél folytatódott a drágulás, utóbbiaknál lelassult. Az eladási idő nőtt a használtaknál.

Az idei első negyedévben 15 százalékkal nőtt a lakáspiaci forgalom az eddig feldolgozott hivatalos adatok alapján – derül ki az Ingatlan.com Forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.  

Az élénkülést nem kísérte a járvány előtti időszakban látott két számjegyű drágulás a használt lakások piacán. Utóbbiaknál az áremelkedés 4,6 százalékos volt éves szinten.

Az új lakások ára ennél jóval tempósabban, több mint 10 százalékkal nőtt.

A legfrissebb hivatalos számok alátámasztják a kínálati piaci adatokból korábban kirajzolódó trendeket, miszerint a járványhatás miatti megtorpanás után élénkült a lakáspiaci forgalom, de ez nem párosult jelentős, a pandémia előtti években látott jelentős áremelkedéssel a használt lakások piacán.

A mérsékeltebb, 5 százaléktól elmaradó éves árnövekedés azt mutatja, hogy a fizetőképes kereslet egyre nehezebben tudja tartani a lépést a drágulással. Ezt jelzi, hogy utóbbi hónapokban a korábbinál

sokkal többen voltak azok az eladók, akik csökkentették az eredetileg meghirdetett eladási árat.

Három hónap alatt lehet eladni egy lakást

A fővárosban az idén átlagosan 97 napra volt szükség egy-egy eladásához – szemben a tavalyi 92 napos átlaggal. A megyei jogú városokban idén 97 nap kellett egy-egy lakóingatlan értékesítéséhez, miközben 2020-ban ehhez még átlagosan 108 napra volt szükség. Öt éves viszonylatban viszont a budapesti eladások üteme sokkal jobban lassult, mint a többi nagyvárosban.

A lakáspiaci felfutás a jövőben is leginkább a fővároson kívüli településeken várható.

Felépíti első szállodáját egy milliárdos magyar vállalkozás

Fotó: Steven Hwg // Unsplash

Oszd meg!