Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Nyaral a fél ország és ez már az ingatlanpiacon is látszik

Éves összevetésben 5 százalékkal csökkent a használt lakáspiaci forgalom.

Júliusban 12 600 használt lakóingatlan cserélt gazdát az Ingatlan.com tranzakcióbecslése szerint. Bár ez 5 százalékkal elmarad a tavaly júliusi 13 200 darabos adásvételtől a használt lakások piacán, bőven meghaladja a múlt év alig 9 ezres havi átlagot – derül ki az Ingatlan.com Forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.

A tényleges adásvételek változásával összhangban júliusban a feladott használt lakóingatlan-hirdetések száma és

a használt lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma is 16 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A járvány okozta gazdasági bizonytalanság és a lakáspiaci hullámok alakulása miatt egyelőre nehéz pontos becslést adni az idei lakáspiaci forgalomra. A mostani kilátások szerint azonban az valószínű, hogy 2021-ben összesen – azaz a használt és az új lakásokat is figyelembe véve – a tavalyi 112 ezernél több, de a 2019-es 157 ezernél kevesebb adásvételre van kilátás, ami idén 140-150 ezer tranzakciót jelenthet. 

Lakóingatlan adás-vételi tranzakciószám-becslés és jelzáloghitel-előrejelzés 
2021. július Forrás: Duna House

A nyár második hónapjában megtorpant és év eleji szintre csökkent az adásvételek száma a lakóingatlanpiacon a Duna House becslése szerint. Az ingatlanközvetítő cég által jelzett 11 185 darab tranzakció pontosan megegyezik az idén januári adattal, az előző évek júliusaihoz képest pedig 12-15 százalékos csökkenést jelent. A szakemberek szerint a visszaesés oka elsősorban az

a szokásosnál is erősebb szabadságolási hullám, amely jelenleg jelentősen lassítja az ingatlanpiaci tranzakciókat.

Éves szinten, az első 7 hónap adatai alapján az idei év még így is közel 30 százalékkal erősebb 2020-hoz, 4 százalékkal 2019-hez és 2 százalékkal 2018-hoz képest. A cég várakozásai szerint az őszi szezonban újra a tavaszihoz hasonló aktív ingatlanpiaci forgalommal számolhatnak az eladók és a vevők.

A lakáscélú jelzáloghitelpiacon egyelőre abszolút nem érzékelhető a nyári szezon, júliusban az előző júniusi hónappal megegyező volumen, azaz 115 milliárd forint jelzáloghitel realizálódott Magyarországon. Ezzel március óta minden hónapban meghaladja a piac a 100 milliárdos határt.

Az év első 7 hónapjában 690 milliárd forintot tesz ki a hazai jelzáloghitelpiac, amely alapján a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 163 milliárd forinttal több hitelt vettek fel a magyarok.

Borítókép: Max Max // Unsplash


Oszd meg!