Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ingatlanpiac – A vevők alkupozíciójának kedvezett a járvány

Javult a vevők alkupozíciója az ingatlanpiacon koronavírus-járvány hatásai miatt az elmúlt egy évben. A tulajdonosok a panelekből engednek a legkevesebbet, míg a családi házaknál akár tíz százalékos árcsökkenést is ki lehet harcolni.

Az ingatlanpiacon a koronavírus járvány megjelenése óta egyértelmű trendként kezd kirajzolódni, hogy minden használt lakástípus esetében kismértékben nőtt az alku mértéke. A korábbiakhoz hasonlóan még mindig a panelekből lehet a legkevesebbet alkudni, de a 7,8 százalékos alku az ezt megelőző éves átlaghoz képest még így is 1,2 százalékos növekedést jelent.

A vevők alkupozícióját javíthatta, hogy a járvány megjelenése után csak a komoly vásárlási vagy eladási szándékkal piacra lépők maradtak a szektorban.

Olyanok, akik mindenképpen ingatlant akartak venni vagy eladni, így mindkét fél igyekezett mielőbb megegyezésre jutni. A járvány ugyanakkor nem volt hatással a tranzakciók számára, még a harmadik hullám kapcsán bejelentett újabb korlátozó intézkedések ellenére sem. 

A téglalakások esetében a vírus előtti időszakhoz képest 1,8 százalékos növekedés után átlagosan 9,3 százalékra emelkedett a teljes alku mértéke. Az országrészek azonban különbözően reagáltak, mindössze annyi a közös bennük, hogy mindenhol nőtt az árengedmény összege. Az Otthon Centrum Budapest belvárosában mérte a legnagyobb árengedmény emelkedést (3,7 százalékot), de még a 25 ezer főnél kisebb településeken is érezhetően, 2,5 százalékkal emelkedett az alku lehetősége. Budapest többi részén azonban csupán 1 százalékos  volt az árengedmény százalékos növekedése.

A régióközpontban vásárlók rosszabbul jártak, a járvány előtti időszakhoz képest még 0,5 százalékkal csökkent is az alku lehetősége, az eladók itt engedtek a legkevesebbet, 6,2 százalékot az árból. 

Pest megyében a vevő szemszögéből valamivel jobb a helyzet, 7,5 százalék az engedmény. A többi megyei jogú városban és a pesti peremkerületekben ennél is magasabb, 8 százalékos árcsökkentést lehet elérni. 

Buda 10 százalékkal és a Belváros 11 százalékkal vezeti az alku során elérhető engedmények rangsorát a használt téglalakások piacán. Hasonló a helyzet a 25 ezer főnél kisebb településeken, ahol több mint 10 százalékos az átlagos árengedmény.

A meghirdetett árhoz képest a legkevesebbet a külső pesti kerületekben és az agglomerációban engedtek az árból az eladók, átlagosan 8,5 százalékot.

Fotó: Sebestyén László

Oszd meg!