Üzlet

Egyre kevesebbet lehet alkudni, az ingatlanpiac most az eladóknak kedvez

Forbes
2021. december 16. 3 perc olvasás

Élénk az ingatlanpiac, és ez az eladóknak kedvez, a vevőknek egyértelműen szűkül az alku lehetősége. Vannak még azonban kirívó esetek és egyes háztípusok, ahol jobban fog az alku.

Az OTP Ingatlanpont értékesítési adatai alapján egy év alatt összességében romlott a vevők alkupozíciója, ami az ismét felpörgő piac természetes velejárója. Az őszi időszakban, a fővárosban, a megyeszékhelyeken és a kisebb városokban az eladók erősítették pozícióikat, míg a községekben inkább a vevőknek alakul kedvezően a helyzet és egyes régiók között is tapasztalhatóak eltérések. Bár az alku lehetősége szűkül, akadtak egészen kirívó esetek is mindkét oldalon.

2020 őszén a vevők országos szinten átlagosan 6,1 százalékos árengedményt értek el az alku eredményként, addig egy évvel később az utoljára meghirdetett árhoz képest szerződéskötéskor csak 5,2 százalékkal tudták csökkenteni a megvásárolt ingatlanok árát. Bizonyos szegmensekben, például a községekben található házak vagy a fővárosi panellakások esetében ugyanakkor valamelyest növekedett az elérhető árengedmény mértéke.

Budapesten jó eladni

Az eladók számára Budapesten a legkedvezőbb most a helyzet, ugyanis az OTP Ingatlanpont közvetítésével eladott lakóingatlanok esetében itt 4,4 százalékról 3,2 százalékra csökkent a jellemző árengedmény. A megyeszékhelyeken 5,5 százalékról 4,8 százalékra, az egyéb városokban pedig 6,7-ről 5 százalékra csökkent az alku átlagos értéke. Egyedül a községekben emelkedett, 6,5-ről 6,7 százalékra a vevők által átlagosan elérhető árengedmény. 

A panellakások meghirdetett és eladási árai közötti különbség Budapesten egy év alatt 0,6 százalékponttal növekedett, de 3,2 százalékkal még most is itt a legalacsonyabb az alku mértéke.

Az, hogy a piac most élénk, az eladóknak kedvez. Mégg mindig a körülbelül 40 négyzetméteres lakás a legnépszerűbb használt ingatlan típus a piacon, de Budán az akár kétszer ekkora és prémium ingatlanok iránt is élénk a kereslet. A dél-dunántúli és dél-alföldi régióban a jól beárazott, piacképes ingatlanok akár heteken belül elkelhetnek, a Balaton déli partján pedig hatalmas a kereslet. 

Vannak kirívó esetek

Bár a vevők mozgástere szűkül, alkudni mindig érdemes.Az OTP Ingatlanpont adatai alapján az elmúlt három hónap országos bajnoka az az eladó, akinek a

Budapest közeli felújítandó házát a 46 millió forintos kínálati ár helyett pár hét alatt 60,5 millió forintért sikerült értékesíteni.

A dobogóra – egy ugyancsak főváros környéki ház eladója mögött – egy alföldi, szintén felújítandó ház volt tulajdonosa fért még fel, aki 22 százalékkal drágábban tudta eladni eredetileg 25,3 millió forintért kínált ingatlanát. A budapesti rekord ennél jóval szerényebb: 6-7 százalék közötti emelkedést ért el egy ház és egy lakás tulajdonosa is.