Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Egy ideig még nagyon figyelni kell az ingatlanbefektetésekre

Az idei állapotok alapján csak a bevállalósak vesznek befektetésre lakóingatlant, de ez nagyon gyorsan változhat.

Az ingatlanárak emelkedése – ha lassuló mértékben is –, valamint az albérletárak csökkenése miatt jelentősen kitolódott a lakásvásárlások megtérülési ideje – írja közleményében a Takarékbank ingatlanbefektetési elemző csoportja, a Takarék Index. A megtérülési időtávok elsősorban a fővárosban növekedtek, de a vidéki egyetemi városokban is nőtt mutató.

A legdrasztikusabb változás az egyébként is magas négyzetméterárairól ismert fővárosi kerületekben (XI., II., V., VII., XII.) következett be. A magyarázat, hogy a koronavírus-járvány miatt 2020-ban, illetve 2021 év elején is eltűntek az albérletpiacról az egyetemisták, valamint a külföldi turisták elmaradása miatt a rövidtávú kiadói piacról a hosszú távú bérbeadásra tért át sok tulajdonos, a kínálatnövekedés tovább pedig fokozta az albérletárak csökkenését.

A fedezeti időtáv Budapest egyes kerületeiben és egyes vidéki városokban. Forrás: Takarék Index számítás

Az egyetemi városok közül Debrecenben 423 ezer forintot kérnek el egy négyzetméterért. A 400 ezer forintot még Gödöllőn, Veszprémben és Győrben haladják meg a fajlagos árak, Szegeden 350 ezer forint körüli összeget, Pécsen valamivel több mint 300 ezer forintot kell fizetni négyzetméterenként, míg a legolcsóbbnak számító Miskolcon alig valamivel több mint 230 ezer forintot – kalkulált a Takarék Index.

2015 óta megduplázódtak a négyzetméterárak az egyetemi városokban, de 2021-ben is enyhe emelkedést mérnek.

Budapesten, ha nem is játszódott le ellentétes folyamat, de az utóbbi egy évben mindössze 2,85 százalékkal emelkedtek a medián fajlagos négyzetméterárak. Míg a legolcsóbban, 600 ezer forint alatti négyzetméteráron a József-Attila lakótelepen, a Magdolna-negyedben vagy Újpesten is lehet kapni lakást, addig az V. kerületben 933 ezer, a Corvin-negyedben 900 ezer, Belső-Terézvárosban pedig 855 ezer forint az átlagár.

Rizikó vagy optikai csalódás

Várhatóan az ingatlanpiacon érdeklődőként a frissen felvett egyetemisták családjai fognak megjelenni nagyobb számban. Számukra a legfontosabb azt mérlegelni, hogy

  • csak a 3-6 évnyi képzés idejére szeretnének-e lakást venni, majd eladni,
  • vagy a későbbiekben helyben helyezkedne-e el a fiatal,
  • esetleg albérletbe adnák a képzés után.

A vidéki egyetemi városokban mindhárom út járható, a megtérülési idő ugyanis 1,9-4,8 év közöttiek, ezzel szemben a fővárosban legalább 6,5 év (XVIII. kerület), de akár 18,6 (XI. kerület) év is lehet.

Mindez azonban csak időszakos jelenség a Takarék Index szerint, az előttünk álló egy-két évben az albérletárak növekedése várható, ami jelentősen csökkentheti a befektetések megtérülési idejét.

Az időtávok alapján érdemes mérlegelni a felvehető hitelek törlesztőidejét, valamint a kamatperiódus változását.

Kiemelt kép: Sebestyén László

Oszd meg!