fotó: Anthony Esau // Unsplash
Fotó: fotó: Anthony Esau // Unsplash
rövid hír

Kétmillió forintos négyzetméterár – több budai kerületben ez a realitás

Forbes
2022. május 05. 2 perc olvasás

Budapesten 23%-kal, míg a megyeszékhelyeken 29%-kal emelkedtek az új lakások átlagos négyzetméterára az elmúlt egy évben az ingatlan.com elemzése szerint.

A Forbes.hu-nak is eljuttatott, az első negyedéves újlakás-tendenciákat bemutató közleményükben kiemelték: soha annyi településen nem kínáltak eladásra új lakást, mint amennyit most. A szakértők szerint az év első négy hónapjában elmaradt a kereslet a tavalyitól, de ötéves távlatban az idei a második legerősebb évkezdetnek tekinthető, amit a tavaly ősszel indított zöld otthon programnak tulajdonítanak. Ennek ellenére mivel a program kerete kimerült, így nem várható további támogatás az új lakások piacán.

Egymilliós eltérés is lehet a fővárosi új lakások átlagos négyzetméterára között

A budapesti lakáspiacon április végén az 1,1 millió forintos átlagos négyzetméterár volt jellemző, ami tavalyhoz képest 20%-os drágulást jelent. A legdrágább budapesti kerület a XII., ahol 2 135 000 Ft-ot kérnek el átlagosan egy új lakás négyzetméteréért, nyomában nem sokkal lemaradva az I. kerület áll, 2 006 000 Ft/m2 árral. A dobogó harmadik fokán  a II. kerület található, amit a legborsosabb pesti, az V. kerület követ. A fővároson belül a XX. kerületben lehet a legolcsóbban, átlagban 813 000 Ft-os összegért új lakóingatlanhoz jutni.

A megyeszékhelyek piacán 755 ezer forintra nőtt az átlagár, ez 29%-os drágulást jelent. A legmélyebbre zsebükbe nyúlni a debrecenieknek kell, 890 000 Ft-ra nőtt az átlagos négyzetméterár, míg Pécsett 885 ezer, Veszprémben 874 ezer, Győrben 806 ezer forintért kínálták eladásra az új lakások négyzetméterét. A legolcsóbb megyeszékhelyeknek Szolnok, Nyíregyháza és Békéscsaba számít, ahol 600 ezer forint alatt maradtak az új lakások négyzetméterárai.