Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Kép: Business Insider videó

Kukacos algaszendvics és blockchain-falu is belefér az IKEA jövőképébe

Az IKEA jövő-laborja Koppenhága belvárosában található, a kutatók egy élhetőbb jövő eszközeit keresik az életvitelünk, étrendünk és munkánk megváltoztatásával. A labort a Business Insider mutatta be.

A labor fő célja, hogy minden eszközzel válaszokat keressen a legfontosabb jövőt érintő kérdésekre, a SolarWille például egy 1:50-es méretarányú modellfalu, önfenntartható elektromos rendszerrel.

A modell napelemeket és blokklánc-technológiát alkalmaz, hogy minden lakó akkor és annyi energiát kapjon, amikor és amennyire éppen szüksége van.

A kutatók úgy vélik, ez lesz a megoldás annak világszerte 1,1 milliárd embernek, akik jelenleg kismértékben vagy egyáltalán nem jutnak elektromossághoz.

Kaave Pour, a projekt vezetője csapatával arra törekszik, hogy játékos formában népszerűsítsék, és a nagyközönség számára is érthetővé és tegyék kutatásaikat.

Ezért tartja fontosnak, hogy kreatív szakemberek bevonásával tegyék vonzóvá a projekteket, és az emberek ne adathalmazokként, hanem fontos és érdekes formában találkozzanak ezekkel a kutatásokkal.

Az IKEA csak a kezdet a kis magyar drónos startupnak, ami már a teljes automatizálást tervezi

Nem csak technikai, de konyhai kutatások is folynak. Speciális recepteket dolgoznak ki olyan összetevőkből, amik valószínűleg a jövőben is megtalálhatóak lesznek.

Emellett kísérleteznek olyan alapanyagokkal is, amik manapság nemigen használatosak ételekben, például gilisztákkal és algákkal.

Akik kóstolták ezeket az ételeket, általában furcsa kinézetűnek, mégis hagyományos, sőt kifejezetten jó ízűnek találták őket.

És bár nem valószínű, hogy a legközelebbi IKEA-s látogatásunkkor ilyen menüvel találkozhatunk az ételstandnál, a labor hamarosan kiad majd egy szakácskönyvet, hogy inspirálja az embereket és elindítsa őket a fenntarthatóság útján.

 

 

A lét válna kibírhatatlanul unalmassá, ha nem próbálnánk megfejteni azokat a titkokat, amelyeket Isten elrejtett előttünk.