Üzlet

Így lett az 50 forintos orvosi eszközből 5000 forintos dizájnerkiegészítő: idővonalon a szájmaszk-piac

Bánlaki D. Stella
2020. március 27. 6 perc olvasás

Ritkán akad idehaza olyan téma, ami képes teljesen megosztani az országot, és nincs köze a politikához. A szájmaszk hordása a koronavírus-járvány idején ilyen. És mégis: üzleti sikere egyértelmű. Összefoglaljuk, hogy lett az 50 forintos, egyszer használatos termékből két hónap alatt 500 forintos, illetve az 500 forintos textildarabból 5000 forintos dizájnerkiegészítő.

Az, hogy a 0,12 mikron nagyságú Covid-19 vírust csak a 0,023, illetve 0,02 mikronig szűrő FFP3 és p100-as szájmaszkok szűrik ki, viszonylag gyorsan köztudomású lett, és épp ilyen sebességgel fogytak is el ezek a kiskereskedőknél, jellemzően a munkagépeket és munkaruhákat, illetve vegyszereket árusító különböző szakboltokban. Esetenként olyan sebességgel, hogy maguknak a boltosoknak sem maradt.

Ahogy egy ipari gépeket kínáló üzlet vezetője fogalmazott:

„Fene se gondolta volna még december-januárban, hogy hasznos lesz majd, ha hentereg ezekből otthon pár darab”.

Minthogy ezekre a maszkokra jelenleg a járvánnyal küzdő világ számos pontján hatalmas, soha nem látott mértékű szükség van, az import akadozik, vagy éppen teljesen stagnál, az emberek többségének marad a klasszikus, háromrétegű, eldobható sebészeti maszk viselésének lehetősége vagy a textil- és egyéb maszkok – amelyek azonban nem védenek meg a fertőződéstől.

A WHO és az országos tisztifőorvos azt mondja, ne viseljen [textil vagy orvosi] maszkot, aki nem beteg, kivéve, ha esetleg ettől érzi magát biztonságban, és tudja helyesen használni. A Magyar Orvosi Kamara viszont támogatja a maszkviselést, mert „a maszk gátolja vírus átadását tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához”. A hivatalos szervek és a különböző szakemberek leggyakoribb pro és kontra érveit az alábbi ábra foglalja össze.

Függetlenül attól, hogy mitől véd vagy éppen mitől nem, egyértelműen a textilmaszkokra is hatalmas ma az igény világszerte. A vírus magyarországi megjelenésével egy időben azonnal mi is vásárolni kezdtünk.

Haszonkulcs

Számos oldal, többek között a Szajmaszkok.hu már február elején ráállt a piacra, a weboldal alapján mára gyakorlatilag minden termékük elfogyott. A háromrétegű, egyszer használatos orvosi maszkot 125 forintos darabáron lehetett náluk megvenni, ami eleve több mint duplája a korábbi 50–60 forintos darabárnak (lásd az alsó ábrán). A különbözőféle FFP2-es/N95-ös maszkokat ők ekkor már szintén emelt áron, 1290–2498 forintért kínálták.

Hasonlóan korán ébredt az Orvosimaszk.com és a Koronamaszk.hu is (amelyek oldalán csak sablonszövegek szerepelnek ÁSZF helyett, így az oldalak mögött álló cég neve sem derül ki). FFP2-es maszkot kínálnak 4490, illetve 3900 forintért, továbbá sebészi maszkokat is árultak 490 forintos darabáron, tehát az eredeti ár tízszereséért. Utóbbiból a készletük mára elfogyott.

Az oldalakról általánosságban elmondható, hogy félrevezetnek a maszkok hatékonyságával kapcsolatban.

A március 21-én indult Szájmaszk nevű Facebook-oldal például egyenesen azzal hirdeti 100 százalék pamutból készült maszkjait, hogy megvédenek a koronavírus ellen, mindezt 3500 forintos darabáron teszik, 20 darab rendelése fölött már akár 3 ezer forintért is.

Magyarország a védekezés fontosságával és a járvány jelentőségével akkor szembesült igazán, amikor Orbán Viktor miniszterelnök március 11-én korlátozó intézkedéseket jelentett be. A nemzeti ünnep hétvégéjén már sokan ráálltak az otthoni maszkvarrásra, ki saját magának, ki adakozási, ki pedig értékesítési céllal.

Az otthon vagy varrodákban készült, jellemzően egyrétegű, mintás pamutmaszkok szinte azonnal meg is jelentek a piacon, 500–1100 forintos darabáron, tehát a sebészeti maszkok megemelkedett áraival egy ársávban.

Védeni ugyan különösebben ezek sem védenek, de legalább moshatók, többször használhatók.

A nemzetközi luxus divatházak február végén debütáltak maszkjaikkal, a magyar divattervezők március közepére tudták felvenni a versenyt. A Nubu, Garam Judit márkája március 21-e óta hirdeti kétrétegű poliészter dizájnermaszkjait, egyenként 4490 forintért. Ugyanazon a héten indította el online maszkrendelési opcióját Tomcsányi Dóra. A divattervező vidám, színes darabjait hármasával csomagolva, csomagonként 10998 Ft-ért árulja, és külföldre is kiszállítja. Az igényesebb márkák minden posztjukban és webshopjukban is felhívják rá a figyelmet, hogy termékeik nem védenek a vírustól.

Meddig még

Most, hogy az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján naponta informál az egyszerű maszkok viselésének feleslegességéről, sőt az esetleges káros hatásairól, úgy tűnik, az árak megállni látszanak.

Az eredetileg 50–60 forintért árult háromrétegű műtős maszkok eredeti áruk tízszeresén érhető el, már ha van még, ahol elérhető. Egyes patikák a következő hetekre már ígérik, továbbá egyes webshopok 14 napos szállítási határidővel szintén 500 forint körüli áron. Az Amazonon, amely március elején korlátozta a maszkokra vonatkozó árait és az azokat árusító profilokat, 1 dollár alatti darabáron vásárolhatunk akár kétezer darabot tartalmazó szettet is.

Az FFP3-as továbbra sem érhető el Magyarországon kereskedelmi forgalomban, az FFP2-esek típusai között pedig vannak különbségek. Ezeket többnyire az árak is lekövetik, a darabárak jellemzően 1290–4490 forint között mozognak. De Google-hirdetés formájában kiabál ránk például „antibakteriális, ezüstszálas” arc- és szájmaszk is, két darab 4990 forintért, illetve olyan, amire gyártója, egy Akácfa utcai szabó hat hónap garanciát vállal, és aminek zsebébe akár szűrőbetétet is tehetünk (kérdés, milyet). Utóbbi darabja 3990–5990 forint. Aki polipropilén filtert varr maszkjába, az 2190 forintot is elkér érte.

Az egyszerűbb, egyrétegű pamut vagy poliésztermaszkok 500–550 forint körül kóstálnak például a Facebook piacterén, az igényesebbek 1000–1200 forint körül, akárcsak az Amazonon, de az Etsy.com-on 12 ezer forint körül is akad. A tervezői márkák pedig kedvükre áraznak, több színből már így is kifogyott a készletük, minden bizonnyal lesz utánpótlás.