Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így dobta meg a budapesti lakások árát az Airbnb

Óriási ütemben növekedett az Airbnb-lakások száma az elmúlt két évben Budapesten, ma már több mint 10 ezer lakás közül válogathatnak a fővárosba érkezők. Az Ingatlan.com megvizsgálta, hogyan hatott az árakra a lakáshotelek térnyerése.

Továbbra is erős hatást gyakorol a fővárosi albérletpiacra a rövid távú lakáskiadás, annak ellenére, hogy a lakáshotelek kínálata jelentősen bővült, derül ki az Ingatlan.com friss elemzéséből. Az elemzés azt vizsgálta, hogyan változott a piac az elmúlt 2,5 évben az egyik legnagyobb lakáshotel-közvetítő, az Airbnb hatására, és az egyes kerületekben mennyivel kell többet vagy kevesebbet fizetni egy-egy 50 négyzetméteres lakásért a budapesti átlagos bérleti díjhoz képest.

Az Airbnb-lakások száma jelentősen nőtt az elmúlt években:

míg 2016 novemberében az oldal 6300 budapesti lakást kínált, addig idén márciusban már több mint 10 ezret, ami közel 70 százalékos növekedésnek felel meg.

Ezzel párhuzamosan a magánszemélyek által hosszú távra hirdetett lakások számának kínálata 6,5 százalékkal nőtt (ami 3200 lakást jelent), míg a jelenlegi fővárosi albérletkínálat több mint 8800 ingatlanból áll – ez utóbbi számban benne vannak a közvetítők által hirdetett lakások is.

A legtöbb lakáshotel a bulinegyedben, azaz a VII. kerületben található, itt 3 ezer lakást kínálnak rövid távú kiadásra, az ezüstérem a VI. kerületé a maga 2165 lakásával, a harmadik pedig az V. kerület közel 2 ezer lakással. A lakáshotel-kínálat 67 százalékát tehát ez a három kerület adja, de népszerű még a VIII., a IX. és a XIII. kerület, ezekben összesen több mint 2 ezer ingatlan várja a turistákat.

Az Airbnb-hatás az V. kerületben a legerősebb: itt egy 50 négyzetméteres lakás átlagos bérleti díja 202 ezer forint, ez közel 30 százalékkal haladja meg a hasonló méretű budapesti lakások 159 ezer forintos budapesti átlagát. Az I. kerületi ingatlanoknál 24 százalékos a prémium, ami 200 ezer forint közeli átlagos bérleti díjat jelent, a VI. kerületi kiadó lakásoknál 10, a VII. kerületieknél 5 százalékos a többlet.

A három legolcsóbb városrész a XVII., a XX. és a XXIII. kerület, az itteni 50 négyzetméteres kiadó lakásoknál a bérleti díj 109-125 ezer forint, ami 20-30 százalékkal marad el a budapesti átlagtól.

 

 

Az Ingatlan.com szakértője, Balogh László szerint a belvárosi bérleti díjak szinte mindig is magasabbak voltak a fővárosi átlagnál, de ez a különbség emelkedett az Airbnb megjelenése óta. 2010-ben, a lakáshotelek elterjedése előtt mindössze 2-10 százalékkal kellett többet fizetni a legnépszerűbb kerületekben egy-egy kiadó lakásért a fővárosi átlaghoz képest.

Jelenleg ez a felár 10-27 százalékos,

ami egyben azt is jelenti, hogy bár a lakáshotelek jelentős hatással vannak a budapesti albérletárakra, ez főleg csak a belvárosi kerületekben okozott drágulást. Az adatok alapján egy 50 négyzetméteres lakás bérleti díját havonta átlagosan 13-27 ezer forinttal drágította az Airbnb térnyerése a belső kerületekben. Vagyis az itteni árakat elég durván befolyásolja, hogy nő a turizmus, és ezzel párhuzamosan jó üzlet lett a rövidtávú lakáskiadás, még úgy is, hogy a kínálat brutálisan megnőtt. Hiába van jóval több kiadó lakás a piacon, az árverseny egyáltalán nem fogta vissza a drágulást, sőt.

Fotó: Sebestyén László

Oszd meg!