Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hová lettek a magyar szakemberek, és vajon van-e annyi a nettónk, mint egy térköves fizetése?

Elképesztő számokkal állt elő egy magyar weboldal, ahol összehasonlíthatjuk a fizetésünket a szakemberek bérével.

A szakemberhiány erősen rányomta a bélyegét a munkadíjakra. Aki ma lakást festetne, ne adj isten térköveztetné az udvart, jobb, ha mélyen a pénztárcájába nyúl. Ennek egyik oka, hogy egyszerűen elfogytak a munkások, rengetegen mentek külföldre, a hiány miatt pedig jó áron lehet értékesíteni a szaktudást.  Bár reprezentatívnak nem tekinthető a kutatás (700 szakember beszélt arról, mennyit keres), a JóSzaki.hu készített egy felmérést, aminek igen látványos eredményei lettek, itt lehet összemérni, hogy a nettó fizetésünk egy-egy adott szakmunkás nettó jövedelemhez képest mennyi, az okokról pedig egy infografikás összeállítást készítettek.

szaki1 szaki2 szaki3 szaki4 szaki5szaki6

Aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.