Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Pillanatokra vagyunk attól, hogy leálljon Hollywood: 60 ezer stábtag léphet sztrájkba

Könnyen lehet, hogy hétfőtől 60 ezer filmes, tévés és színpadi háttérmunkás lép sztrájkba, ez pedig simán okozhat akkora felfordulást, mint a hollywoodi írósztrájk. Lesz-e megállapodás?

Szerdán bejelentette a filmes, tévés és színpadi munkásokat képviselő szövetség, az International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE), hogy ha nem jutnak egyezségre a mozis és tévés producerek szövetségével (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTA), akkor nyugati parti szerint éjfélkor egy olyan 60 ezer stábtag fog sztrájkba vonulni Amerikában.

Aki végigült már stáblistát, az talán láthatta már ezt a logót. Ők az IATSE:

A IATSE logója
Az International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) logója. Forrás: IATSE.net

Aki pedig emlékszik a 2007-2008-as hollywoodi írósztrájkra, az sejtheti, mekkora balhé lehet abból, ha

az IATSE 150 ezer tagjának bő harmada otthagyja a forgatásokat.

Hogyan jutottunk el idáig?

Az 1893-ban alapított IATSE lényegében minden szórakoztatóipari-előadői műfajt lefed: a mozit, a tévét, a koncertipart, a Broadway-t, de még a reklámfilmes ipart is. A Vulture szerint az AMPTA-val idén júliusban járt le a megállapodásuk, a két szervezet egész nyáron tárgyalt, az IATSE pedig egy új, hároméves alapmegállapodás megkötésére törekedett, benne komoly változtatásokkal.

Több olyan, Hollywoodot évtizedek óta végigkísérő, de a streaming felemelkedésével és a covid utáni újraindulással ismét felszínre került problémára szeretnének megoldást, mint

az alacsony minimálbérek, a műszakok közötti rövid pihenőidő, az ebédszünet hiánya, de a streamingszolgáltatókra gyártott műsorokért járó méltánytalan fizetéseket is neheztelik.

A felek közti párbeszéd nagyon nem akart felgyorsulni, az IATSE-nél pedig múlt héten érvényes szavazáson, a szavazatok 98%-os arányú támogatásával rábólintottak a sztrájkra. Ennek kezdetét jelentették most be a minap, mondván enélkül akár örökké diskurálhatnának, tagjaiknak viszont jár, hogy mihamarább megoldják alapvető igényeiket.

Akkor most mi lesz?

Az AMPTA szóvivője úgy nyilatkozott szerdán a Forbes.com-nak, hogy a hollywoodi nagystúdiók (Disney, Paramount, Universal stb.) producereit összefogó AMPTA-nál továbbra is arra törekednek, hogy gördülékenyen, új megállapodás mentén folytatódhasson a munka az iparágban, de még mindig van öt teljes napjuk egyezségre jutni.

Ahogy a The Hollywood Reporter is írja, a különböző szakszervezeti megállapodások függvényében

a sztrájk nem érintené a reklámfilmeket, a 15 millió dollár alatti költségvetésű produkciókat, az animátorok munkáját, de az HBO, Showtime, Starz és Cinemax műsorait sem. Minden más kiemelt hollywoodi filmes és tévés produkciót igen.

Ha nem születne új megállapodás és a stábtagok tényleg kivonulnának a forgatásokról, azzal olyat tennének, amit a második világháború óta soha. De ennél sokkal közelebbi példa a 2007-2008-as forgatókönyvíró-sztrájk, amikor is a hollywoodi írók több hónapra leálltak a munkával, akkor is amiatt, mert az amerikai írók céhének (Writers Guild of America, WGA) nem sikerült dülőre jutni az úgymond „új médiumok” (DVD, internet stb.) után járó részesedéséről. Az írósztrájk több szkriptelt és nem szkriptelt műsor, sorozat és talkshow menetét érintette, szóval

sejthetjük, mivel járna, ha más, cseppet sem jelentéktelenebb háttérmunkások és színfalak mögötti stábtagok állnának le.

A Variety értesülései szerint csütörtökön, azaz ma folytatódni fognak az IATSE és AMPTA közötti tárgyalások.


Oszd meg!