Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]


Bővebben

A Mátrai Erőmű. Fotó: ME Zrt. / Facebook

Hivatalos: máris szabadulna Mészáros a Mátrai Erőműtől, az államnak adná el

Szinte teljesen az MVM tulajdonába kerülhet az ország második legnagyobb erőműve, amit alig másfél éve vett meg az Opus Global.

Az Opus Global és a Status Magántőkealap bejelentette, hogy tárgyal a Mátrai Erőmű eladásáról az MVM-mel – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsdén megjelent tájékoztatásban.

Mészáros Lőrinc tőzsdei holdingjának, az Opus Globalnak 72,66 százalékos közvetett tulajdona van a szénerőműben, ezt értékesítené az állami tulajdonú energetikai vállalatcsoportnak.

A felek szándéknyilatkozatot írtak alá a tárgyalásokról, amiben kifejezik, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legrövidebb ésszerű határidőn belül megegyezzenek. Továbbá kijelentik, hogy a szándéknyilatkozat nem jelent szerződéskötési kötelezettséget, az üzlet a potenciális vevő független döntésén múlik.

Mi folyik a Mátrában?

Az Opus tavaly 2018. tavasszal a cseh EPH energetikai céggel együtt vásárolta meg az erőmű 72,66 százalékos tulajdonrészét. Amint lezárult a tranzakció, máris bejelentették: az Opus kivásárolja a cseh partnert.

Mészáros komoly erőközpontot épített ki a Mátrában az elmúlt években: az erőmű mellett búzakeményítő-gyárat és biomassza-kezelő központot hozott létre.

A lignittüzelésű erőmű ugyanakkor kockázatos vételnek bizonyult. Az erőmű hosszútávú jövője kérdéses: az Európai Unió szigorodó károsanyag-kibocsátási és energetikai szabályzása miatt komoly beruházások szükségesek, hogy 2021-ben is működhessen.

Ha az Opus és az MVM meg tud egyezni, azt jelenti, hogy másfél év után már meg is szabadulna az Opus az erőműtől, és szinte 100 százalékban állami tulajdonba kerülne.

Borítókép: Mátrai Erőmű. Fotó: ME Zrt. / Facebook


 

"Nem vagyok gazdag (...): én egy szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz."

Gabriel García Márquez, író