Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Hiába a koronavírus, még soha nem volt ennyi új lakás a magyar piacon

Évtizedes csúcsot ért el az új lakások piaca 2020-ban. A korábbi években elindult lakásépítések jelentős része tavaly fejeződött be, ez látszik a mostani eredményből.

Ami segített: állami támogatás, kedvezményes lakásépítési áfa

Az ingatlan.com több mint 12 ezer új lakás és ház hirdetésének adataiból, és a KSH hivatalos statisztikái alapján készítette elemzését. A hivatalos számokból egyértelműen látható, hogy a vidéki újlakás-piacon robbanásszerű bővülést láthatunk: a megyeszékhelyeken az átadott lakások száma 55 százalékkal nőtt, a kisebb városokban több mint 30 százalékos, a községekben 45 százalékos volt a bővülés. Közben a fővárosban közel 9 százalékkal emelkedett az új lakások száma.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, „a koronavírus-járvány a múlt évben kedvezőtlen hatással volt a lakáspiac egészére, a korábbi években elindult lakásépítések jelentős része tavaly fejeződött be, ez látszik a mostani kiugró eredményből.”

Az állami lakásprogramban elérhető támogatások, valamint az idei évtől elérhető új elemek, köztük a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése lendületet adott a lakásépítéseknek.

Ezért sem meglepő, hogy az új lakóingatlanok iránti kereslet és a kínálat is kiugró eredményeket mutatott az idei év első két hónapjában.”

A kínálat a csúcson

A rekordok sora ezzel nem ért véget: az ingatlan.com elemzése szerint Budapesten február közepén 3464 új lakóingatlant, köztük több tervezőasztalos, azaz építés előtt álló, valamint épülőfélben lévő lakást kínáltak eladásra. Ez az előző évek februári kínálatához képest rekordot jelent, akkor ugyanis minden esztendőben 3 ezer alatt volt az eladásra kínált új lakások száma. Szintén csúcsot értek el megyeszékhelyek: összesen 975 új lakás volt eladósorban, ami ugyancsak a legmagasabb februári adat az elmúlt négy évet tekintve.

Országosan 6900 eladó új lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a vevők, ami szintén rekordnagyságú kínálatnak számít.

Budapesten az új lakások négyzetméterára az ingatlan.com adatai szerint 892 ezer forintot tett ki. A fővároson kívüli piacot nézve pedig az látszik, hogy

  • Pécsen 576 ezer forintért,
  • Debrecenben 642 ezer forintért,
  • Kecskemét 614 ezer forintért,
  • Nyíregyházán 434 ezer forintért,
  • Tatabányán 431 ezer forintért kínálják eladásra az új lakások négyzetméterét.
Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Az idei újra erős év lesz a lakáspiacon. Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Balogh László szerint bár még

nehéz pontosan megmondani, hogy mikor ér véget a járvány és mikor indul meg a gazdasági fellendülés, de a lakáspiacon szinte biztosan erős év várható.

A mostani kilátások alapján, részben az állami lakásprogramnak köszönhetően a 2020-as évek első felében a piac elérheti a korábbi évtizedekben álomhatárnak számító évi 40 ezer megépített és átadott lakásszámot, ami a lakásállomány megújulásához szükséges szintet jelenti.

Fotó: Max Max / Unsplash

Oszd meg!