Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Hiába a home office, a Google hétmilliárd dollárért fejleszt irodát

Míg más cégek a korlátlan otthoni munka lehetőségét nyitják meg, addig a Google csúcsirodákkal csábítja az alkalmazottakat.

Múlt héten Sundar Pichai, a Google és anyacége, az Alphabet ügyvezetője egy blogbejegyzésben írt arról, hogy a techóriás hétmilliárd dollárt szán 2021-ben Egyesült Államokbeli irodafejlesztésekre.

A beruházások 19 államban indulnak el, és egymilliárd dollár csak a kaliforniai, atlantai, chicagói és New York-i irodák fejlesztésére és bővítésére fog elmenni.

Az amerikei Forbes online kiadása szerint az Alphabet ezzel az egész USA-t átfogó irodahálózatot épít ki, de az ingatlanfejlesztésekben nem most szerzi az első és legnagyobb tapasztalatokat: 2019-ben 13, 2020-ban pedig tízmilliárd dollárt költött el hasonló célokra.

Ezzel az Alphabet és a Google szembemegy a trendekkel: a koronavírus-járvány alatt több cég ugyanis arra jött rá, hogy a munkatársai otthonról ugyanolyan hatékonyan képesek dolgozni, mint az irodákban, ezért a személyes jelenlétet nem feltétlenül igénylő munkakörökben a Facebook, a Twitter és a Square is belemegy a teljes home office-os foglalkoztatásba.

Az otthoni munkával kapcsolatban – ahogy arról mi is írtunk – a Google is rugalmasabb lett a járvány alatt, de több munkakörben elengedhetetlennek tartják a cégnél a személyes jelenlétet.

A Google egyik kaliforniai irodája Fotó: The Pancake of Heaven / Wikimedia

Ingatlanmágnás Google?

Pichai a blogbejegyzésben hangsúlyozta, a járványt követő gazdasági kilábalásnak „a Google része akar lenni” és szerinte a hosszú távú fellendülést a lokális közösségek, és az azokat élettel megtöltő emberek és kisvállalkozások fogják elérni.

A Google készpénzben mérhető vagyona már most is 100 milliárd dollárrosra rúg, és a cég elhatározta, nemcsak irodákra költ: San Franciscóban például egymilliárd dollárt fektet fenntartható lakhatás biztosításába.

Erről 2019-ben döntött a cég, a híresen súlyos lakhatási problémákkal küzdő kaliforniai városnak pedig szüksége is van a lakásállományának bővítésére.

Adam Segal, a Cove ingatlanfejlesztő ügyvezetője 50 milliárd dollárosra becsüli a Google jelenlegi ingatlanállományának értékét. Szerinte a Google tudatosan fektet az épületeibe, ezzel nemcsak a tőkéjét emeli, hanem az üzleti eredményei javulását és a márka értékének növekedését is várja.

A modern irodák persze javíthatnak a cég megítélésén, ugyanakkor az is érződik, hogy egyre több munkavállaló elégedetlen a munkakörülményekkel. Ezért ha egyelőre viszonylag kis számban is, de elkezdtek szakszervezetet szervezni a cégnél.

Borítókép: Rajeshwar Bachu // Unsplash


Oszd meg!