Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Skitterphoto // Pixabay

Top 10-ben a magyar útlevél – mutatjuk a listát

Nagyok az egyenlőtlenségek, Afrika az omikron variáns miatt csúnya lemaradásban, míg a magyarok útlevele ott van a legerősebbek között.

A londoni Henley & Partners tanácsadó cég 2006 óta vezeti a legerősebb, legutazóbarátabb útlevelű országok listáját: ahogy a Forbes.com is megírta, 2022 első negyedévére is frissítette a Henley Passport Indexet, ami megmutatja, melyek azok az országok, melyek okmányával a legkönnyebb a szabad mozgás a világon, melyik igényel a legkevesebb országba vízumkérelmet.

Sok a holtverseny, tehát a jelenlegi top 10 egyszerre több országot is takar, például Magyarország is ott van az élvonalban:

  • 192 ország: Japán, Szingapúr
  • 190 ország: Németország, Dél-Korea
  • 189 ország: Finnország, Olaszország, Luxemburg, Spanyolország
  • 188 ország: Ausztria, Dánia, Franciaország, Hollandia, Svédország
  • 187 ország: Írország, Portugália
  • 186 ország: Belgium, Új-Zéland, Norvégia, Svájc, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok
  • 185 ország: Ausztrália, Kanada, Csehország, Görögország, Málta
  • 183 ország: Magyarország, Lengyelország 
  • 182 ország: Litvánia, Szlovákia
  • 181 ország: Észtország, Lettország, Szlovénia

Hova jutottunk 16 év alatt?

2006-ban egy átlag utazó a világ 57 országába utazhatott volna el útlevelével, vízum nélkül. Ez az átlag azóta már 107-re növekedett. Ugyanakkor azt a Henley & Partners is megjegyzi, hogy ilyen értelemben egyre tágabbak az egyenlőtlenségek az északi és déli félteke között.

Az éllovas Japán vagy Szingapúr útlevelét 192-192 ország fogadja el, míg a sereghajtók, például Afganisztán, Irak vagy Szíria állampolgárait vízum nélkül kevesebb mint 30 országba engednék be.

Az alábbi ábra azt mutatja meg, mely országok fejlődtek e téren a legtöbbet 2006 és 2022 között. Minél sötétebb kékkel van beszínezve egy ország, annak útlevele annál több célponthoz biztosít vízum nélküli vagy helyszínen kiállított beutazóvízummal történő utazást.

Henley Passport Index 2022 Q1
Forrás: Henley & Partners // Forbes.com

A két legjobban gyarapodó ország Ukrajna 109 és az Egyesült Arab Emírségek 140 plusz célponttal. Ez idő alatt az USA 56, Kanada 60, Mexikó pedig 61 új országgal bővítette saját listáját, Afrika és a Közel-Kelet ilyen értelemben mind le vannak maradva a többiektől.

Afrika pozícióján természetesen az omikron variáns november óta tartó térnyerése sem segített sokat, több ország ugyanis a kontinenssel azonosította az új koronavírus-változatot és utazási korlátozásokat vezetett be vele szemben.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára konkrétan „utazási apartheidként” írta le a kialakult helyzetet. Az USA például csak a múlt hónapban lazított saját, afrikai országokkal szembeni korlátozásain.

Oszd meg!