Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hamis könyvelés miatt 62 millió dollárra büntették a Heinzt

A világ egyik legnagyobb élelmiszergyártója, a Kraft Heinz vezetősége 62 millió dollárnyi büntetést kénytelen kifizetni, miután bebizonyosodott, hogy csaltak a könyvelésükben. A cél az volt, hogy jobb színben tűnjenek fel befektetőik előtt.

A Forbes 2020-as globális listája alapján a világ 8. legnagyobb élelmiszeripari cége, a Kraft Heinz a vád szerint 208 millió dollár értékű költségmegtakarítást tüntett fel könyvelésében. Az elsősorban ketchupjáról és szószairól, valamint konzervjeiről ismert vállalat a csalás során a megtakarítást úgy érte el, hogy 2015 és 2018 között a gyártási költségeit alacsonyabbnak tüntette fel a valósnál. Így a befektetők által figyelt mérőszáma, azaz az EBITDA-ja magasabbnak tűnt.

Az amerikai hatóságok három évvel ezelőtt kezdték vizsgálni az ügyet, az első ezzel kapcsolatos hírek pedig 2019 elején jelentek meg. Az amerikai Forbes cikke szerint a Kraft Heinz több ponton is megsértette a szövetségi értékpapír-törvényeket. A vezetőség ezt nem cáfolta, bár nem is erősítette meg, ugyanakkor együttműködtek a hatóságokkal.

A pénteki hírre a vállalat részvényei esni kezdtek, 36,08-ról indulva jelenleg 35,83 százalékon állnak.

Oszd meg!