Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Házasságról és szerelemről tanítják a kínai fiatalokat, csak vállaljanak gyerekeket

Öregedik a világ legnépesebb országának lakossága, ezért a kínai kormány úgy döntött, a párok mostantól három gyereket is vállalhatnak. A családalapításhoz szakértők szerint viszont nem az engedély, hanem az anyagi lehetőségek hiányoznak elsősorban.

Évtizedeken keresztül folytatta Kína egykepolitikáját, amellyel 2016-ban hagyott fel. Azóta két gyerek vállalása engedélyezett, de a születésszámok elmaradtak a várakozásoktól, így a Hszi Csin-ping elnök részvételével zajló politbüroülés után

hétfőn arról adott hírt az állami média, hogy a kétgyerekes limitet háromra változtatják – írja a Reuters.

A tervezett változások között támogatási programok, infrastrukturális fejlesztések mellett az oktatási költségek és a házassági hozományok csökkentése, a dolgozó nők érdekeinek figyelembevétele – igaz, konkrétumokról az állami média nem írt. Hozzátették azonban, hogy a fiatalokat ezentúl „a házasságról és a szerelemről” is oktatják majd.

Vészesen csökkenő gyerekszám

2020-ban egy kínai nő átlagosan 1,3 gyereket hozott világra – ez olyan vészesen öregedő társadalmakra jellemző, mint Japán és Olaszország, és messze elmarad a természetes reprodukcióhoz szükséges 2,1-es számtól.

Szakértők szerint azonban eddig sem a politikai döntések tartották vissza a kínaiakat a gyerekvállalástól.

„Nem a kétgyermekes limit, hanem a gyerekvállalás elképesztően nagy költségei akadályozzák a családalapítást. A lakhatás, az élelmiszer, az utazások, az iskolán kívüli korrepetálás sok pénzbe kerülnek” – mondta Jifej Li sanghaji szociológus.

Az állami Xinhua hírügynökség nemrégiben 31 ezer fiatalt kérdezett meg a gyerekvállalási terveivől. Közülük 29 ezren azt válaszolták, hogy „soha nem is gondolnának” utódnemzésre.

„Majd akkor vállalok gyereket, ha adtok ötmillió jüant! (kb. 225 millió forint)” – írta egy kommentelő. A hír közlése után nem sokkal a felmérés eredménye eltűnt a nyilvánosságból.

Késő bánat?

„Már öt évvel ezelőtt teljesen liberalizált szülésszabályozásra lett volna szükség, most már késő. Az is igaz, hogy jobb később, mint soha” – kommentálta a Standard Chartered Hong Kong-i bank vezető közgazdásza, Suang Ding a döntést.

Időközben az is kiderült, hogy a nyugdíjkorhatárt is emelni fogja a kínai kormány. Egyelőre nem tudni, ez konkrétan mit jelent majd.

Egészen eddig 130 ezer jüan (5,8 millió forint) büntetést érhetett, ha egy pár harmadik gyereket is vállalt. Az egykepolitikát 1979-ben vezette be Kína, mert tartott a kezelhetetlen népességrobbanástól. Ez és a „pluszban vállalt” gyerekek után fizetett súlyos büntetések társadalmi problémákhoz vezettek.

Becslések szerint mintegy 13 millióan élhetnek Kínában olyanok, akiket nem regisztráltak születésükkor, így társadalombiztosítási szempontból „szellemek”. Nemcsak egészségbiztosításuk nincs, de személyi igazolványt sem kaphatnak.

Mellettük a robbanásszerű gazdasági fejlődés árnyoldalait éli az a nagyjából 61 millió gyerek, akiket szüleik hátrahagytak, hogy vidékről egy nagyvárosba menjenek dolgozni.

Borítókép: Sabu728 / Pixabay

Oszd meg!