Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Sebestyén László

Harmadik hullám: bizonytalanság az ingatlanpiacon, enyhén emelkedő lakásárak

A koronavírus-járvány harmadik hulláma és az ahhoz köthető korlátozások bizonytalanságot hoztak az albérletpiacra.

Fél év óta először enyhén emelkedtek az albérletárak februárban az előző hónaphoz képest, de ez inkább stagnálást jelent. Az ingatlan.com legújabb elemzése a KSH-ingatlan.com lakbérindexének legújabb eredményei mellett több mint 35 ezer hirdetés adatai alapján készült.

Eltérő árak a régiókban

A KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint idén februárban (tavaly június óta első alkalommal) 1,1 százalékkal nőttek a bérleti díjak országos átlagban az egy hónappal korábbihoz képest, a fővárosban pedig 0,8 százalékos volt a növekedés.

„Egyelőre korai egy tartós bérletidíj-emelkedés kezdetéről beszélni.

Annál is inkább, mert éves szinten még az országos lakbérindex több mint 10, a fővárosi pedig 14 százalékkal csökkent. A gyakorlatban ez egyelőre stagnálásnak felel meg” – értékelte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdaági szakértője.

forrás: KSH és ingatlan.com

KSH-ingatlan.com lakbérindex változása (2015 = 100 százalék) // forrás: KSH és ingatlan.com

Az országon belül eltérően mozogtak a lakbérek februárban. Havi szinten a közép-dunántúli és dél-alföldi régió 3 százalékos növekedést ért el, míg a dél-dunántúli, észak-magyarországi és a pest megyei kiadó ingatlanok esetében 0,5 százalékos csökkenés ment végbe januárhoz viszonyítva.

Padlón az albérletárak, de a digitális oktatás még közbeszólhat

Budapesten a budai hegyvidéki kerületekben (I., II. XII) egy hónap alatt 3 százalékkal, továbbá Pest külső városrészeben – IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII. kerületben – átlagosan 2,5 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Ezzel szemben a pesti belső kerületekben (V., VI., VII., VIII., IX.) 0,1 százalékos, az úgynevezett pesti átmeneti kerületekben – köztük a XIII.-ban és XIV.-ben – 0,3 százalékos volt a növekedés.

Éves szinten a különböző budapesti városrészek 10-17,3 százalékos visszaesést könyvelhettek el.

 Budapest még mindig a legdrágább

Az ingatlan.com azt is megnézte, hogy március közepén hogyan alakult a kiadó lakások kínálata és mennyibe kerültek az albérletek. Fővárosban az átlagár továbbra is 130 ezer forintot tett ki.

forrás: KSH

Kiadó lakások és házak átlagos havi bérleti díja 2021 márciusában a fővárosi kerületekben (ezer forint/hó) // forrás: KSH és ingatlan.com

A legdrágább kerületek közé tartozott az I., a II. és az V., ahol 160-170 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj. A legolcsóbb városrész a XIX. és a XX. kerület, ahol 110 ezer forintért kínálták kiadásra az ingatlanokat a tulajdonosok.

A Budapesten kívüli piacot nézve kiderül, hogy:

  • Pécsen 87 ezer forint,
  • Nyíregyházán 90 ezer forint,
  • Debrecenben és Kecskeméten 100-100 ezer forint,
  • Szombathelyen 108 ezer forint,
  • Győrben 110 ezer forintra rúgtak a március közepi átlagos bérleti díjak a kínálati piacon.
forrás: KSH

A kiadó lakások és házak átlagos havi bérleti díja 2021 márciusában // forrás: KSH és ingatlan.com

Fotó: Sebestyén László

Oszd meg!