Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Halácsy: Aki azt mondja, hogy tudja, hogy fog kinézni a munkaerőpiac 20 év múlva, az vagy hazudik, vagy hülye, vagy politikus

A Forbes Roadshow veszprémi állomásán Gazsi Attila (Chianti, Meló-Diák) és Jentetics Kinga(PublishDrive) mellett Halácsy Péterrel, a Budapest School és a Prezi alapítójával is beszélgetett Galambos Márton főszerkesztő.

Halácsy elég karizmatikus figura, a nadrágját még átcseréli hossúszárúra, de a papucsot már nem veszi át, a hallgatóság meg különösebben bánja- ha valaki nettó passzióból összehozza magyarország egyik első, külföldön is nagyon gurító startupját, akkor ennyi furcsaságot igazán enged a néplélek.

Halácsy Péter, Galambos Márton /Fotó: Fekete Csaba/

A kissé furcsa ötletek végigkísérték Halácsy egész karrierjét. Még 2008-ban indította a Prezit két másik társával (Árvai Péter, Somlai-Fischer Ádám), miközben a gazdasági válság épp a csúcspontján volt. “Egyszer a meetup.com alapítója mondta, hogy “slightly crazy idea”, finoman őrült ötlet kell a vállalkozáshoz – ha mindig azt csináálod, amit mindenki csinál, akkor nem leszel sikeres vállalkozó, de ha nagyon mást csinálsz, akkor sem fogsz tudni érvényesülni.

Amikor tanársegédként jó állásom volt, és otthagytam a Prezi miatt, elmondtam anyukámnak, aki közölte velem, hogy fiam, te hülye vagy.”

A Prezi azóta 330 embert foglalkoztat, a közelmúltban felvásárolták az Infogram nevű vállalatot, és épp most költöznek új irodába San Francisco-ban, ahol levegőt venni is drága, nem hogy fejlesztőt fizetni. Halácsy közben egy másik “sapkát” is magára vett, iskolát alapított Budapest School néven, ahol a hagyományos oktatási metódusokkal szembe menve az élmény alapú, pozitív megerősítésre hangsúlyt helyező modellel dolgoznak. “Nem tudjuk, hogy 20 év múlva hogy fog kinézni a munkaerőpiac. Aki azt mondja, hogy tudja, az vagy hülye, vagy hazudik, vagy politikus.” Az alapító szerint az oktatási rendszer elméletileg a munkaerőpiacra készíti fel a diákokat, ám a gyakorlatban már bebizonyosodott, hogy ez nem működik – ezért indult a duális képzés, ahol már a vállalatok közvetlenül képzik a diákokat.

Ez sem való mindenkinek

A poroszos oktatási rendszerhez szokott társadalomban nem egyszerű egy ennyire más hozzáállást keresztülvinni, és a rugalmasság nem pénz kérdése. “Azok a szülők lesznek elégedettek nálunk, akiknek volt karrierváltás az életében. Egy orvos, bankár 40 év alatt jut el a szakma csúcsára, csak erre koncentrál. Ésszerű, hogy azt várják, hogy a gyerek menjen egyenesen végig az úton. Én nem azt csinálom, amit tanultam. Ötösöm volt elektromágneses terekből, de ez nem nagyon segít azt eldönteni, hogy mit tegyünk azzal a munkavállalóval, aki egy másikat szexuálisan zaklat.”
Halácsy szerint egy dolog a fontos: hogy a diák többet tud-e, mint előző héten.

A Forbes Roadshow következő állomása Székesfehérváron lesz, jegyek még elérhetőek ITT.

Oszd meg!