Füstfelhő Gosztomel városa felett a támadás 5. napján. Fotó: Unain
rövid hír

Moszkva erősítést küld Ukrajnába, egyre több a civil áldozat

Forbes
2022. március 01. 3 perc olvasás

Folytatódik Oroszország elszigetelődése, egyre több nyugati cég bojkottálja őket a háború megindítása miatt. Közben úgy tűnik, Moszkva újabb csapatokat küld Ukrajnába. A háború hatodik napja.

64 kilométeres hadoszlop tart Kijev felé 

A Maxar amerikai műholdas cég újabb felvételeket tett közzé, a társaság az amerikai Forbesszal azt közölte, hogy 64 kilométeres katonai menetoszlop indult meg Kijev felé, a határ fehérorosz oldalán pedig helyi alakulatok készülése látszik, akik szárazföldi erőkkel is csatlakozhatnak az Ukrajna elleni orosz invázióhoz. 

Hatalmas menetoszlop indult meg a háborúba. Fotó: Maxar

Az Interfax hírügynökség szerint a Kreml újabb csapatokat irányít át az ország ázsiai feléről Európához közelebb, egyelőre csak hadgyakorlatozni fognak. Az Ukrajna körül felsorakoztatott közel 200 ezer orosz katona kétharmada már biztosan Ukrajnán belül van.

A brit védelmi tárca ugyanakkor azt közölte, hogy az oroszok továbbra is logisztikai nehézségekkel küzdenek, nem tudtak lényegesen közelebb kerülni Kijevhez.

Sőt, egyelőre a légi fölényt sem sikerült megszerezni Ukrajna felett, ami szintén hátráltatja a szárazföldi erők előrenyomulását.

Folytatódtak a támadások, egyre több civil áldozat

Az orosz hadsereg tegnap felhívást tett közzé, hogy szabad elvonulást enged a Kijevben ragadt civileknek, az eredmény nélkül lezáruló ukrán-orosz tárgyalások után azonban újraindította az ukrán nagyvárosok elleni rakétázást, a légvédelmi szirénák több városban is szóltak.

Harkivban és Kijevben is ért találat lakóövezeteket, egy Kijev melletti szülészeti klinikát is orosz találat ért

– számolt be róla a The Kyev Independent.

Molotov-koktélokat, újabb nevükön Putyin-smoothie-kat, készítő kijevi önkéntesek: mindenki beszállt. A városban napok óta készülnek az utcai harcokra, az oroszok célja Kijev bevétele lehet. Fotó: Unain

Tűz alatt az orosz gazdaság is

Fájdalmas szankciókat vezettek be a nyugati országok, immár az orosz emberek is megérhették, hogy ők fizetik Putyin háborúját, a rubel árfolyama történelmi mélységbe zuhant a dollárral szemben, és csak enyhén korrigált, az orosz tőzsdét tegnap bezárták, kedden ki se nyit.

Gosztomel városa két nappal ezelőtt egy támadás után. Fotó: Unain

Egyre több nyugati cég jelenti be, hogy nem üzletel Putyin rezsimjével, kivonul az orosz piacról. A Shell megszabadul az orosz befektetéseitől, az Európában piacvezető Mastercard több orosz bankkal megszünteti a kapcsolatát, a Sony, a Disney és a Warner nem mutatja be a filmjeit Oroszországban (a Warner már az új Batman-filmjét sem).

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, az USA kész újabb szankciókat bevetni, és újabb pénzügyi segítséget ígért Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök pedig azt mondta, nem kell nukleáris csapástól tartani, hiába fenyegetőzött vele Putyin.

Kapcsolódó: