Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Michal Pech // Unsplash_ erőmű-forbes

Habony-közeli cég kezébe került a 60 milliárdos árbevételű Budapest Erőmű Zrt.

Több évtizedes tulajdonváltás után a CHP Energia Zrt. vásárolta meg a Budapest Erőmű Zrt.-t. A CHP gázmotoros kiserőműveket üzemeltető cég egyik tulajdonosa a Habony Árpád közeli emberéhez köthető VPP-cégcsoport.

A CHP Energia Zrt. vásárolta meg a Budapest Erőmű Zrt.-t, áll a társaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

A Budapesti Erőmű 1997-ig a magyar állam tulajdonában állt, majd a privatizációs eljárás során a Fortum-Tomen (finn-japán) konzorciumhoz került. Később, 2001-ben a francia EDF vásárolta meg a konzorciumtól, azonban 2015-ben értékesítették a cseh EP Energy Csoportnak – az erőmű most ettől a csoporttól került a CHP Energia Zrt.-hez.

Kik az új tulajdonosok?

A CHP tulajdonosai a VPP-cégcsoport, valamint a francia hátterű Veoilia Energia Magyarország Zrt. Előbbi a 2002-ben alapított Greenergy szétválásával jött létre, a cégalapító Dicső Gábor volt.

A cégcsoport, és a tulajdonában álló CHP Erőmű Kft. tulajdonosa a máltai székhelyű Apium Media Holding.

Ennek kézbesítési megbízottja a nyilvános céges adatbázis szerint Beni Gagel, Habony Árpád közeli emberének, az izraeli Michael Gagel testvére. Gagelék neve ismerős lehet a Princess pékségláncról: Michael Gagel a láncot üzemeltető ISAR 2000 Kft. egyik ügyvezetője. (Érdekesség, hogy – ahogy arról a Válaszonline beszámolt – az Apium Media Holding cégcsoport végső haszonélvezője az a Zelles Sándor aki a Gyurcsány-érában a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot vezette. Zelles ma sem tűnt el, a TV2 székházába bejegyzett, a csatorna partnerének számító IKO Holding Kft.-ben résztulajdonos International Air Brokerage Ltd. végső haszonélvezője.)

Az Apium Media Holding cégcsoport állami, eximbanki 1,04 plusz 4,05 milliárd forintos kölcsönnel alapozta meg befolyását a hazai energetikai piacon. A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2018-ban lett Zellesék partnere, a francia eredetű cég 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a gázmotoros kiserőműveket üzemeltető CHP Energia Zrt.-ben.

Százéves múlt, 3 százalékos piaci részesedés

A több mint százéves múltra visszatekintő Budapesti Erőmű Zrt. a főváros legjelentősebb energiatermelője, amely három korszerű, kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművet (Kelenföldi Erőmű, Kispesti Erőmű, Újpesti Erőmű) üzemeltet.

A cég egyben a Főtáv Zrt. legnagyobb távhő-beszállítója, hiszen Budapest távhőigényének közel 60 százalékátt termeli meg, amellyel mintegy 144 ezer háztartásban közel 500 ezer embert szolgál ki.

Országos piaci részesedése meghaladja a 3 százalékot. A Budapesti Erőmű Zrt. 2019-ben 60,2 milliárd forintos árbevételt ért el és 220 főt foglalkoztat.

A vállalat a Budapesti Erőmű Zrt. munkavállalóit teljes létszámban integrálja, valamint működési engedélyeit, folyamatban lévő szerződéseit is átveszi. A Budapesti Erőmű Zrt. vezérigazgatói feladatait ezentúl Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója látja el.

A kiemelt kép csak illusztráció // fotó: Michal Pech, Unsplash

Oszd meg!