Üzlet

Ha gyártócéged van, így kovácsolhatsz előnyt a válságból – eljött a digitalizációs projektek ideje

Kulcsár Alexandra
2020. április 08. 4 perc olvasás

Akár lehetőségként is tekinthetsz arra, ha kénytelenek voltatok felfüggeszteni a termelést. Vendégszerzőnk ad néhány ötletet digitális fejlesztésekre, amikre most érdemes erőforrást szánni.

Számos gyár leállt a termeléssel az elmúlt hetekben, elsőként az autóipari cégek. De miközben a gyártósorok állnak, a digitalizációs, pontosabban az ERP (integrált vállalatirányítási szoftver) bevezetési projektek változatlan lendülettel folytatódhatnak. Miért? Mert ezek valójában inkább üzleti transzformációs, mintsem informatikai projektek. Az üzleti területekről delegált kulcsfelhasználók jellemzően rendkívül elfoglaltak. Azzal, hogy most áll a termelés, a felszabadult munkaidőt végre ezekre a feladatokra tudják szánni.

Magyarország még az EU-n belül is a digitalizációs fejlettségi lista végén kullog: a hazai cégek csak mintegy 17 százalékának van egyáltalán ERP rendszere. A mostani válság azonban egyértelműen megmutatja: azok a cégek kerülhetnek jó pozícióba, ahol a sarokban ácsorgó szerveren elketyegő ügyviteli szoftverek és Excel-tábla hegyek helyett inkább interneten keresztül elérhető, integrált szoftverekkel dolgoznak, az irodai dolgozókat pedig ellátták a home office-hoz szükséges megoldásokkal.

De mit tegyenek most azok, akik nem állnak jól ezen a téren?

A gyártócégek a termelésből kieső időt fordíthatják a nyári leállások idejére tervezett, előrehozott üzemi karbantartási munkálatokra, az ISO auditokra történő felkészülésre. Az irodai dolgozók home office-lehetőségeinek megteremtése hirtelen mindenhol prioritás lett. Szerencsére a nagy tech cégek számos alkalmazást ingyenessé tettek 3-6 hónapra, így akár egy ingyenes tesztidőszakot is elkezdhetünk. Ahol a laptopok beszerzése eddig késett, akár használt számítógépek vásárlásával vagy bérléssel is áthidalhatják a nehézségeket.

Ahol nem készítettek még digitalizációs stratégiát, ott most érdemes erre időt szánnia a menedzsmentnek.

Tanácsadói projektjeinken gyakran kapunk egy halványt mosolyt, amikor a havaria-tervek, ügyviteli szabályzatok, aktuális munkaköri leírások használt szoftverek leírásával kiegészített változatának megléte iránt érdeklődünk. Bízom benne, ezután ez másként lesz.

A digitalizációs projektek alapja az ERP rendszer. A magyar vállalatok többsége 8-10 éve bevezetett, szénné fejlesztett, mára elavult rendszereket használ. Amíg áll a gyártás, elkezdhetjük előkészíteni akár az új ERP projektet, akár a verzióváltást.

Néhány éve egyik ügyfelem, aki a cégcsoport tulajdonosa is volt egyben, azt mondta a projektindító értekezleten a saját kollégáinak, hogy szerinte legalább 70%-ban rajtuk múlik a projekt sikere. Ez láthatóan nem tetszett a csapatnak, de én azóta is minden projektnyitó értekezleten elmondom ezt, újra és újra.

A sikertelen projektek jelentős részét az ügyféloldali gyenge/hibás projektmenedzsment, vagy a belső ellenállás buktatja meg. Fontos, hogy ezt tudjuk, és legyünk rá felkészülve.

ERP bevezetés hatékonyan

Egy teljes körű, gyártási modulokat is magában foglaló ERP bevezetésére az USA-ban a cégek akár az éves bevételük 5-6 százalékát is elköltik. Itthon jó, ha 2-3 százaléknyi árbevételt szánnak erre. Megfelelően előkészített projekttel azonban áthidalható a szűkebb költségkeret okozta nehézség.

Ha teljes funkcionalitású ERP rendszert szeretnénk egy lépésben bevezetni, akkor az érintett üzleti területeken zajló folyamatok áttekintése elengedhetetlen. Nem elég, ha az évek óta a polcon porosodó szabályzatokat kimásoljuk. A saját projektjeinken rendszeresen ellenőrizzük, hogy a szabályzatokban leírt és a valós folyamatok között mekkora az eltérés (GAP). Minél nagyobb a különbség, annál nagyobb a kockázat, hogy a szállítót elvisszük a málnásba az igények meghatározásánál, és máris kockázatos útra tereltük a projektet. Azt írjuk le, és úgy, ahogy valójában működünk.

Belefoghatunk egy alapos piackutatásba: milyen szoftverek érhetők el a piacon, melyiket lehet akár felhőalapú szolgáltatásként igénybe venni, melyik integrálható könnyen a meglévő MES vagy egyéb szoftvereinkkel.

Megtervezhetjük a projektcsapatunkat, kiválaszthatjuk a leendő projektvezetőnket, az alkalmazásgazdát, a törzsadatgazdákat.

Mire újraindulnak a gyártósorok, a teljes ERP előkészítési projekt megoldható home office-ból.


Kulcsár Alexandra
www.erp-consulting.hu


A vendégszerzők külsős szakértők, nem a Forbes szerkesztőségének tagjai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a Forbesét.