Üzlet

Gyászos szinten tetőzött a harmadik hullám, merész döntés a nyitás

Ács Gábor
2021. április 05. 6 perc olvasás

Európa legrosszabb számaival, de végre tetőzött a harmadik hullám. A kormány előtt pedig két súlyos dilemma merül fel: szabad-e gyorsan nyitni és milyen kedvezményekkel lehet növelni az oltási hajlandóságot?

Európabajnok szinten, de végre tetőzött a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon. Március 26-án, pénteken jelentettek utoljára több fertőzöttet, mint a megelőző hét azonos napján, az azóta érkezett 9 napi jelentésben már alacsonyabb számok szerepeltek az előző hetinél. Végre meg kell különböztetnünk a heti változásnál a pozitív, illetve negatív elmozdulást, így nézett ki az elmúlt hat hét, ennyivel lett több, illetve kevesebb teszt eredménye pozitív, mint a megelőző héten.

  • Február negyedik hete: +64,3%
  • Március első hete: +46,3%
  • Március második hete: +34,9%
  • Március harmadik hete: +9,2 %
  • Március negyedik hete: +13,0%
  • Friss, az elmúlt hét: -16,3%

Két hete már erős jeleket láthattunk a tetőzésre, de a március 15-i hosszú hétvége környékén összekavarodtak a számok, bizonyára a kezdeti lassabb adatközlés pár napig újra gyorsulni látszott a növekedés. Most már napról napra egyértelmű csökkentést láthatunk, viszont újra van ünnepi hatás, a négy napos húsvéti hétvége miatt a jövő héten várhatóan újra érkeznek megkésett adatok új fertőzésekről is.

A húsvét a több családi találkozás nélkül amúgy is kritikus időszak, tisztábban csak bő egy hét múlva láthatunk azzal kapcsolatban, hogy kissé elnyúló platót láthatunk, vagy el tud kezdeni meredeken csökkenni az új fertőzések száma úgy, ahogy például Portugáliában, vagy Írországban történt. Előbbire nagyobb esély van annak fényében, hogy nálunk jóval enyhébbek a korlátozások, viszont sokkal előrébb tartunk az oltási programmal, mint amikor ez a két ország túljutott a járványcsúcson. 

Uniós összevetésben az előző hetinél jobb adatokkal is a legfertőzöttebb állam volt Magyarország lakosságarányosan, mert a hozzánk hasonlóan rossz állapotban levőknél is csökkenést mértek. A lakosságarányos halálozásban annak ellenére is változatlanul kimagaslóan a legrosszabb nálunk a helyzet, hogy meglepően hamar tetőzni látszik a halálozási görbénk is – ez tankönyvileg két-három héttel az új fertőzések csúcsa után szokott bekövetkezni. A kórházakban továbbra is extrém túlterheltség mellett küzdenek a betegek életéért, nagyon nem mindegy, hogy két-három hét, vagy hónap alatt tud feleződni az új fertőzöttek száma, ami már érezhetően mérsékelné a nyomást az egészségügyi rendszeren.

Ezért nagyon fontos döntés az, hogy mikor kezdi meg a korlátozások feloldását a kormány. A héten a miniszterelnök erkölcsi okokkal (minden 65 év feletti, aki kérte az oltást, meg is kapja) magyarázta, hogy két és fél millió beoltottnál indulhat a nyitás, tudományos érvet továbbra sem tudott senki se tudott felhozni mellette. A héten szépen felpörgött az oltási program, reálisan már most szerda körül elérhetjük a két és félmilliót. A hatályos rendeletek értelmében tehát már most pénteken, a halálozási csúcs környékén kinyithatnak a boltok, visszatérhet a november és március eleje között életben tartott enyhébb korlátozások szintje, némi extra megkötésekkel.

A kormány számára egyre sürgetőbb feladat az, is, hogy növelje az oltási kedvet. Jelen állás szerint akár már május közepére mindenki megkaphatja az oltást, aki kéri, de a 60-70 százalékos átoltottság a szakértők szerint még messze kevés a nyájimmunitáshoz. Biztosra vezető, hogy a következő hetekben döntés születik arról, hogy milyen kedvezmények járnak a védettségi igazolványhoz, amit mindenki már az első oltás felvétele után megkap. Az egyik legfontosabb eszköz az oltási hajlandóság növeléséhez az lehet, ha sok korlátozás alól mentesít majd a védettség.

Ennek tényleges elindulását három és fél millió oltás beadásához kötik jelenleg, ez alapján arra lehet számítani, hogy április végén eltörölhetik a kijárási korlátozást, illetve megnyithatják például az éttermek teraszait azok számára, akik fel tudják mutatni a védettségi igazolványukat. De a terveket felboríthatja, ha a túl korai nyitás miatt nem szorul vissza kellően a járvány. Több szakértő is a mostani terveknél lassabb nyitást szorgalmaz, az iskolák április közepére tervezett újranyitása is korainak tűnik ha azt nézzük, mikorra lesznek védettek a napokban beoltott tanárok.  

Uniós szinten a megelőző héten folytatódott a járvány terjedése, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) diagramján jól látszik, hogy hatodik hete tart az új fertőzöttek számának növekedése. Nagyrészt azért, mert több népes államban, mindenekelőtt a hétvégén újra súlyos lockdown-ba menekülő Franciaországban és Lengyelországban is folytatódott a negatív trend, de kisebb mértékben Németország is csatlakozott ehhez. A múlt heti legfrissebb adatok azonban végre törést mutatnak, úgy tűnik, megállhat az uniós szintű növekedés, sőt talán kis csökkenésbe is fordulhat a trend.

Remélhetőleg ez lesz tehát az idei év legvörösebb járványtérképe. Április közepétől az egész unióban felpöröghet az oltás, reális várakozás, hogy a következő hetektől újra egyre több sárga terület bukkan majd fel a térképen és a mostanra szinte teljesen eltűnt zöld szín is foltokban visszatérhet.