Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Forrás: Green Fox Academy

Exkluzív: 450 millió forintos befektetést kapott a Green Fox Academy a társadalmi hasznosságú cégeket célzó Impact Ventures-től

A tőkéből folytatnák a külföldi terjeszkedést és utólagos finanszírozási formákat vezetnének be. A régió egyik legnagyobb társadalmi hasznosságon alapuló befektetését kapta a programozóiskola.

450 millió forintos kockázati tőkét von be a Green Fox Academy az Impact Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-től – közölte a cég a Forbesszal.

Az Impact Ventures az egyetlen hazai, társadalmi hasznosságú befektetési alap, amely kifejezetten olyan szociális vállalkozásoknak nyújt kockázati tőkét, melyek skálázható és fenntartható üzleti eredményeken túl pozitív társadalmi hatást fejtenek ki. A kockázatitőke-alapkezelő összesen 6,5 milliárd forrásból, melyet a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és az Európai Beruházási Alap (EIF) biztosított. Két alapot indítottak, mindkettőt 10 éves futamidővel: a korai és növekedési szakaszban járó cégekbe fektető Impact Ventures II. Magántőkealap 5,312 milliárd forintot kezel, 100 és 600 millió forint között helyez ki egy-egy cégbe, míg az Impact Ventures I. Magántőkealap 1,25 milliárd forrást helyezhet ki magvető vagy korai szakaszban tartó vállalkozásokba, egyenként 45 és 100 millió forint között. A befektetés összegéből következik, hogy a Green Foxba az I. Magántőkealap portfóliójába kerül.

“A Green Fox Academy mellett az szólt, hogy egyrészt képzéseivel valós piaci igényre ad választ és már bizonyított a piacon, másrészt a hallgatók jövőbiztos készségekkel való felruházásával hosszú távú, pozitív társadalmi hatást vált ki” – mondta el Eszter Elemér, az Impact Ventures Zrt. igazgatóságának elnöke, aki egyben Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) elnöke is.

Az Impact Ventures nem a Green Fox Academy első befektetője: 2018-ban a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Irinyi II. Kockázati Tőkealap és a Balogh Péter nevével fémjelzett Baconsult angyalbefektető csapat összesen mintegy 300 millió forintos befektetést biztosított a programozóiskolának.

Prága után további iskolákat nyitnak

Amellett, hogy a Green Fox második befektetési körét zárta márciusban, egy impact riport is készült a társadalmi hatásuk feltárása érdekében. Egy PwC-tanulmány szerint a 2030-as évek közepére kilencszázezer állást, az összes munkahely negyedét formálja át az automatizáció. Nemcsak a szoftverfejlesztésben, de gyakorlatilag minden szakmában szükség lesz IT készségekre a foglalkoztathatóság megőrzése érdekében. Ezekre a kihívásokra készíti fel a Green Fox Academy a junior programozó képzéseket nyújtó bootcamp résztvevőit. A programozói készségek átadása mellett a tanulási és alkalmazkodási képesség fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek. 

Budapesti és prágai iskoláikban, valamint a partnercégeknél tarott képzéseken már 1068 diák tanult,  itthon 27 százalékos, Prágában 16 százalékos női résztvevői aránnyal.

Ez az utóbbi adat azért fontos, mert a Green Fox egyik fókusza a a női jelenlét növelése IT területen. A képzést elvégzők 91 százaléka IT-területen helyezkedik el. 

A táblázat az alumnijuk fizetésnövekedését mutatja az IT-szektorban.
Forrás: Green Fox Academy Impact report

Az Impact Ventures befektetésének egyik célja a Green Fox külföldi terjeszkedésének finanszírozása. Prága mellett további iskolák nyitását tervezik a régióban. A kialakult helyzetben ez most nehezebb, ugyanakkor májusban indítanak online képzéseket, amire külföldről is várják a jelentkezéseket. Március óta minden képzésük a virtuális térben zajlik.

A befektetés másik fókusza a hallgatók számára utólagos fizetési lehetőség finanszírozása, ami azok számára is hozzáférhetővé teszi a képzést, akik egyébként ezt nem engedhetnék meg maguknak. A Green Fox Academy már 2017 óta kínál ilyen csomagot az érdeklődőknek, elsőként májusban induló online képzésüknél pedig már a jövedelemarányos utófinanszírozás is elérhető.

A képzést sikeresen teljesítőknek az elhelyezkedést követően, a bérük fix részét kell a tandíj fizetésére fordítaniuk. 

Szeptemberben elindítják az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolával közös IT- és üzleti adatelemzés mesterképzésüket is, ahol a specifikus, egyetemi képzés és a rövid átképzést kínáló bootcamp vonal együtt fog dolgozni. 

Aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.