Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kevesebb fizetés, kirúgás: ez vár a Google-nél az oltatlanokra

Fizetéskieséssel, majd később kirúgással kockáztatja az a munkáját, aki nem hajlandó követni a Google vakcina-protokollját, írja a CNBC. A vezetőség által belsős levelezésben keringő információk szerint Biden elnök vakcinarendeletét használják majd fel a megszorításokra.

Figyelmeztette a Google a munkavállalóit: ha nem követik az oltással kapcsolatos vállalati protokolt, akkor fizetéskieséssel, majd akár kirúgással is számolhatnak. 

A tech óriás belső levelezésében keringő memo szerint december harmadikáig kellett mindenkinek bemutatnia az oltási igazolását, vagy egészségügyi, vallási okokra hivatkozó jelentkezését.

Akik nem jelentették le a státuszukat, azokat január közepe után harminc napos, fizetett szabadságra küldik, amit hat hónap fizetetlen szabadság követ. Ha eddig sem gondolja meg magát valaki, akkor kirúgják a cégből.

A techipar jelentős része még kivárja a home office-ról való visszatérést, főleg a közelgő ötödik hullám és a rekordszintű fertőzések, halálozások miatt. A Google azonban hamarosan elvárja a munkavállalóitól, hogy egy héten legalább háromszor igenis fáradjanak be az irodaházba.

A vállalat türelmetlenségét Biden elnök rendelete is tüzeli: az amerikai kormány minden, 100-nál több főt foglalkoztató cégtől elvárja, hogy betartassa az oltás kötelezőségét, vagy legalább a folyamatos covid-szűrést.

A rendeletet novemberben a szövetségi bíróság megállította, a Google ettől függetlenül azonban elvárja a 150 ezer kollégájától, hogy regisztrálja oltási állapotát a vállalat belsős rendszereiben – függetlenül attól, hogy az irodából akarnak-e dolgozni, vagy sem.

„Bárki, aki a Google épületébe belép, oltással vagy egyéb, jóváhagyott dokumentummal kell rendelkezzen” – írja a memo, majd hozzáteszi, hogy a folyamatos tesztelés nem lehet valós alternatívája az oltásnak.

A vállalaton belül nincs egyetértés a cég döntéseivel kapcsolatban, többszáz aláíró petíciót fogalmazott meg az elvárások ellen.

A Google jövő januártól tervezett visszatérni az irodaházaiba, az amerikai munkavállalói azonban a fokozott járványhelyzet miatt kaptak még egy kis időt a visszatérésre.

Oszd meg!