A hatodik Zwack

Nem tudtam, hogy Wallenberg és Demján is kellett hozzá. Mert, hogy II. József – állítólag – azt mondta, hogy „Das ist ein unicum”, az ugye sokaknak megvan. De hogy utána […]

Bővebben

Globális szinten fordítana egyet a magánegészségügy világán a magyar Etheal

Egymilliárd ember életét akarja jobbá tenni a startup, a vállalás merész, de keményen dolgoznak érte.

Az etheal.com egy blockchain alapú egészségügyi projekt, célja a publikus egészségügyi adatokhoz és minőségi választható ellátáshoz való hozzáférést átláthatóbbá és igazságosabbá tenni.

A Forbesnak eljuttatott bemutatkozójukban azt írják: a projekt olyan tanácsadókkal dolgozik, mint a Prof. Dr. Bartha Tibor, az Állatorvosi Egyetem rektor-helyettes egyetemi tanára, aki két évet a Havard Medical School-on kutatott, Dr. Cseh György, a 1.5 milliárd dollárt kezelő CIB befektetési alapkezelő volt vezérigazgatója, Debreczeni Barnabás, a Shinrai alapítója, akik az első Bitcoin automatát csinálták Magyarországon, de a Google és Bank of America munkatársai és Arukereso.hu és MiniCRM alapítói is a csapatot segítik.

Azt írják: az egyik legnagyobb versenyelőnyüket a mikroösztönzésben látják, amivel kapcsolatban az ihletet egy a Medium.com-hoz nagyon hasonló blogplatform, a Steemit.com adta. “A tartalomgyártókat ugyanis a Steemit.com annak megfelelően jutalmazza, hogy mennyi lájkot és megtekintést kapnak a cikkeik, ezzel is ösztönözve a minőségi tartalomgyártást. A mikroösztönzés sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy az elmúlt fél évben a Steemit.com havi több tízmilliós látogatottságra tudott szert tenni és az egész világon a top 20.000 leglátogatottabb weboldalból a top 2.000 weboldal közé jutott.”

A tőkebevonáshoz az Initial Coin Offeringet választották. Itt a hagyományos papír alapú szerződés helyett, egy teljesen automata és átlátható okosszerződés (blokchainen futó programkód) fogadja a beérkező kripto valutát, és cserébe egy saját tokent ír jóvá a támogatók digitális számláján. Ez a finanszírozási forma nem csak a kripto valutákat övező hatalmas érdeklődés miatt egyre népszerűbb, hanem a támogatók igazi közösséget formálva segítik a projekteket a víziójuk megvalósításában. A kampány december 15-én jár le, de már átlépték a nyolcvan millió forintot (a kitűzött 50 millió 5 óra alatt meglett), és már több mint 300-an támogatják őket 

Az Etheal kedden este közönségdíjat nyert Szlovéniában egy ICO pitchversenyen, és pénteken Bukarestben mérettetik meg magukat. Érdekesség, hogy mentorként csatlakozott hozzájuk Liberland alapítója, Vit Jedlicka is.

 

"Túl sok olyan emberrel találkozom a Szilícium-völgyben, akik túl sokat agyalnak a pénzen. Sose éreztem, hogy a befektetőnk azon parázott volna, hogy felborulunk. Lehet, hogy aggódott, de bizalmat sugárzott felénk."

Kevin Systorm, az Instagram alapítója