Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Globális szinten fordítana egyet a magánegészségügy világán a magyar Etheal

Egymilliárd ember életét akarja jobbá tenni a startup, a vállalás merész, de keményen dolgoznak érte.

Az etheal.com egy blockchain alapú egészségügyi projekt, célja a publikus egészségügyi adatokhoz és minőségi választható ellátáshoz való hozzáférést átláthatóbbá és igazságosabbá tenni.

A Forbesnak eljuttatott bemutatkozójukban azt írják: a projekt olyan tanácsadókkal dolgozik, mint a Prof. Dr. Bartha Tibor, az Állatorvosi Egyetem rektor-helyettes egyetemi tanára, aki két évet a Havard Medical School-on kutatott, Dr. Cseh György, a 1.5 milliárd dollárt kezelő CIB befektetési alapkezelő volt vezérigazgatója, Debreczeni Barnabás, a Shinrai alapítója, akik az első Bitcoin automatát csinálták Magyarországon, de a Google és Bank of America munkatársai és Arukereso.hu és MiniCRM alapítói is a csapatot segítik.

Azt írják: az egyik legnagyobb versenyelőnyüket a mikroösztönzésben látják, amivel kapcsolatban az ihletet egy a Medium.com-hoz nagyon hasonló blogplatform, a Steemit.com adta. “A tartalomgyártókat ugyanis a Steemit.com annak megfelelően jutalmazza, hogy mennyi lájkot és megtekintést kapnak a cikkeik, ezzel is ösztönözve a minőségi tartalomgyártást. A mikroösztönzés sikerét mi sem mutatja jobban, mint hogy az elmúlt fél évben a Steemit.com havi több tízmilliós látogatottságra tudott szert tenni és az egész világon a top 20.000 leglátogatottabb weboldalból a top 2.000 weboldal közé jutott.”

A tőkebevonáshoz az Initial Coin Offeringet választották. Itt a hagyományos papír alapú szerződés helyett, egy teljesen automata és átlátható okosszerződés (blokchainen futó programkód) fogadja a beérkező kripto valutát, és cserébe egy saját tokent ír jóvá a támogatók digitális számláján. Ez a finanszírozási forma nem csak a kripto valutákat övező hatalmas érdeklődés miatt egyre népszerűbb, hanem a támogatók igazi közösséget formálva segítik a projekteket a víziójuk megvalósításában. A kampány december 15-én jár le, de már átlépték a nyolcvan millió forintot (a kitűzött 50 millió 5 óra alatt meglett), és már több mint 300-an támogatják őket 

Az Etheal kedden este közönségdíjat nyert Szlovéniában egy ICO pitchversenyen, és pénteken Bukarestben mérettetik meg magukat. Érdekesség, hogy mentorként csatlakozott hozzájuk Liberland alapítója, Vit Jedlicka is.

Oszd meg!