Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Utoljára nyithatja ki üzemeltetője a Gellért Szállodát

2021. június 14-től újra várja a vendégeket az ikonikus budapesti Hotel Gellért, illetve a Gellért Söröző  ̶  tájékoztatta a Forbes-t a szállót üzemeltető Danubius Hotels.

A patinás szálloda a koronavírus-járvány tavaly nyári enyhülése során a turisztikai főszezonban nyitva állt, ám az őszi járványhullám – mint minden szállásadót – bezárásra kényszerített. A tavalyi nyári tapasztalatokat mégis pozitívnak értékelte a társaság. Liptai Judit, a Danubius Hotels értékesítési és marketing igazgatójának reményei szerint „a patinás szálloda hírneve és a fürdő elérhetősége kellő vonzerőt jelent majd a belföldi utazók számára idén is”. Ezt segítheti a határnyitás és a fővárosi nemzetközi sportesemények iránti érdeklődés is.

Utoljára Danubius?

Az ikonikus szálloda 2019 óta nem a Danubius-lánc, hanem az ingatlanbefektető Solum-Invest tulajdonában áll, ami az Indotek-csoport érdekeltsége. Az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel érdekeltségében álló cégcsoporttal való megállapodás szerint a Danubius egészen a Gellért Szálló felújításáig működtetheti az épületet. Az Indotek még 2020 novemberében az Indexnek megerősítette, hogy „az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig továbbra is a Danubius marad az üzemeltető”.

Ugyanakkor a felújítás egyre közelebb lehet, mert novemberben az Indotek-csoport nemzetközi szállodaszakértő bevonásával dolgozott a projekten, valamint már a tervezők pályáztatása zajlott nemzetközi tender keretében.

Jellinek Dániel, az Indotek Csoport tulajdonosa
Jellinek Dániel, az Indotek Csoport tulajdonosa

A Danubius eredetileg nem vált volna meg a patinás szállótól, hanem 2016 óta befektetőt kerestek az épület felújításához. A kísérlet két éve sikertelenül zárult, az Indotek-csoport ekkor tett ajánlatot a szálló teljes megvásárlására.

Komoly banki hitel

A Gellért Szálló teljes vásárlási értékét üzleti titokként kezeli az Indotek, ugyanakkor a csoport pénzügyi beszámolója alapján a Direkt36 kiderítette, hogy jelentős banki kölcsönt vettek igénybe, összesen 8,8 milliárd forint értékben. A hitelt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) nyújtotta, az elérhető adatok szerint pedig a hotelvásárlással összefüggésben 26,73 millió euró értékben jegyeztek be jelzálogjogot hotel épületére az MFB javára.

Tűzközelben

A Direkt36 összesítése szerint az MFB kormányközeli üzleti köröknek összesen 58 milliárd forint kölcsönt nyújtott az elmúlt években, Jellineket is ebbe a körbe sorolják (bár ő maga ezt visszautasítja). A Solum-Invest többségi tulajdona korábban Tiborcz István és Jellinek Dániel között többször gazdát cserélt, ami Jellinek érdekeltségében állapodott meg.

A hasonló üzleti kapcsolatairól a Forbes Magazin februári lapszámában Jellinek partnerei és barátai vegyes érzelmekkel beszéltek: az ingatlanbefektető nem elégedett meg sikereivel az elmúlt évtizedben, egyre nagyobb üzletek érdekelték, amivel már egy üzleti-politikai érdekszférába lépett. Mindenki ugyanakkor Jellinek szakértelmét hangsúlyozta, ami megtarthatja pozíciót ebben a környezetben is.


Oszd meg!